Есента дойде, а с нея и новите проекти. Ще обикаляме света с Вкуснотека и София Мел и ще дегустираме различни, вкусни рецепти.
Като за начало ще акустираме в любимата ми Виена. Преди няколко седмици се върнах от командировка от там и мога с ръка на сърце да кажа, че градът е очарователен и мигновено те пленява. С усмивка минавах покрай безбройните сладкарници Аида, любувах се на витрините със сладкиши и пасти и задължително снимах, за да покажа на моята Аида :)
Една от най-емблематичните торти в Австрия е Торта Сахер. Направена от 16-годишния стажант-сладкар Франц Сахер за министъра на Външните работи през 1832 г., тази торта с кайсиев конфитюр и шоколадови блатове става изключително популярна и до днес.
Аз ви я поднасям в една по-удобна форма за поднасяне, под формата на пасти.
Шоколадови пасти Сахер
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
1 и 1/4 ч.ч. Био Пшенично брашно София мел
130 г масло
90 г натурален шоколад (60 % какао)
1 и 1/4 ч.ч. захар
3 яйца
есенция ванилия
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. натурално какао
1/2 буркан кайсиев конфитюр
за украса:
50 г натурален шоколад
30 г пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Покрийте тава с размери 40x25 см. с хартия за печене. Намаслете и поръсете леко с брашно.
Стопете на водна баня шоколада и маслото. В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта и ванилената есенция. Добавете шоколадовата смес и след това брашното, разбъркано с бакпулвера на части. Накрая сложете 2 с.л. натурално какао.
Излейте сместа в тавата и печете на 160 градуса около 40 минути до готовност. Проверете с клечка.
Охладете блата и го нарежете на 24 равни квадратчета (6x4). Загрейте кайсиевия конфитюр на котлона, докато се разтопи. Охладете. Слепете две по две шоколадовите блокчета с конфитюр.
Стопете на водна баня шоколада. Направете хартиен пош и декорирайте с шоколадови спиралки. Поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване