Шоколадово руло
Сладкиши
Необходими продукти:
1 и 1/2 ч.ч брашно
4 яйца
1ч.ч захар
1ч.ч кисело мляко
1 бакпулвет
1 ч.л ванилия
1 с.л какао
100 мл прясно мляко
150 г течен шоколад
180 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Разбийте с помощта на миксер яйцата и захарта до пухкавост.
2. Прибавете киселото мляко и ванилията. Разбъркайте за кратко. Размесете брашното и бакпулвера. След това на порции изсипете сухата смес към горните съставки. Щом се получи еднородна смес, спрете с разбъркването.
3. Сместа трябва да остане максимално обемна.
4. Разделете сместа на две равни части. Най-лесно това става ако използвате две еднакви купи.
5. Към едната половина прибавете пресятото какао и разбъркайте. Кафявата смес пресипете в готварски пош. В друг пош пресипете бялата смес.
6. Покрийте дъното на тава с хартия за печене. Размерите на тавичката са 26 на 36 сантиметра.
7. С помощта на поша покрийте дъното с бялата смес. Внимателно загладете с палетен нож. След това покрийте с кафявата смес. Не заглаждайте!
8. С помощта на дървено шишче набраздете нагоре и надолу.
9. Загрейте вашата фурна на 180 градуса и вентилатор предварително. Изпечете блата. Внимателно отстранете хартията от горещия блат. Отстранете краищата, които са се запекли.
9. Докато е топъл го навийте на руло по дължина. За по-лесно използвайте памучна кърпа. Завийте го на руло заедно с кърпата.
10. Оставете блата за два часа да се охлади напълно. Докато изстива пригответе крема.
11. За целта към студената сметана прибавете шоколада, който е на стайна температура.
12. Размесете ги с помощта на шпатулка и задължително на ръка. Поставете шоколадовия крем в хладилник. Внимателно развийте охладеното руло. С помощта на четка го сиропирайте с прясното мляко. Покрийте го с крема. Не трябва да стига до края. Отново го навийте и го поставете върху стреч фолио.
13. Обвийте вашето шоколадово руло с фолиото.
14. Поставете го за поне два часа в хладилник. След това може да опитате.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Росица Братоева от Добрич
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване