Шоколадово руло


Сладкиши

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч брашно
4 яйца
1ч.ч захар
1ч.ч кисело мляко
1 бакпулвет
1 ч.л ванилия
1 с.л какао
100 мл прясно мляко
150 г течен шоколад
180 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

1. Разбийте с помощта на миксер яйцата и захарта до пухкавост.

2. Прибавете киселото мляко и ванилията. Разбъркайте за кратко. Размесете брашното и бакпулвера. След това на порции изсипете сухата смес към горните съставки. Щом се получи еднородна смес, спрете с разбъркването.

3. Сместа трябва да остане максимално обемна.

4. Разделете сместа на две равни части. Най-лесно това става ако използвате две еднакви купи.

5. Към едната половина прибавете пресятото какао и разбъркайте. Кафявата смес пресипете в готварски пош. В друг пош пресипете бялата смес.

6. Покрийте дъното на тава с хартия за печене. Размерите на тавичката са 26 на 36 сантиметра.

7. С помощта на поша покрийте дъното с бялата смес. Внимателно загладете с палетен нож. След това покрийте с кафявата смес. Не заглаждайте!

8. С помощта на дървено шишче набраздете нагоре и надолу.

9. Загрейте вашата фурна на 180 градуса и вентилатор предварително. Изпечете блата. Внимателно отстранете хартията от горещия блат. Отстранете краищата, които са се запекли.

9. Докато е топъл го навийте на руло по дължина. За по-лесно използвайте памучна кърпа. Завийте го на руло заедно с кърпата.

10. Оставете блата за два часа да се охлади напълно. Докато изстива пригответе крема.

11. За целта към студената сметана прибавете шоколада, който е на стайна температура.

12. Размесете ги с помощта на шпатулка и задължително на ръка. Поставете шоколадовия крем в хладилник. Внимателно развийте охладеното руло. С помощта на четка го сиропирайте с прясното мляко. Покрийте го с крема. Не трябва да стига до края. Отново го навийте и го поставете върху стреч фолио.

13. Обвийте вашето шоколадово руло с фолиото.

14. Поставете го за поне два часа в хладилник. След това може да опитате.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Росица Братоева от Добрич

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

22.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.