


Тигрови кексчета
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
За кифленото тесто:
350-360 g брашно София Мел Класик
3 g сол
70 ml топло прясно мляко
40 g краве масло /меко/
40 g олио
7 g /1 пак суха мая /
30 g кристална захар
3 бр. големи яйца /L/
За масленото тесто :
110 g краве масло на стайна температура
100 g кристална захар
150 g брашно София Мел Класик
35 g какао на прах
1 g сол
30 ml студено прясно мляко
За поръсване:
Кристална захар
За пълнеж:
Течен шоколад
Начин на приготвяне:
Начин на приготвяне на масленото тесто:
1. Пресейте брашното.
2. Смесете маслото със захарта, добавете брашното, солта и какаото.
3. Ако тестото е ронливо, добавете 30 ml студено мляко.
4. Охлаждате в хладилник за 60 мин.
Начин на приготвяне на кифленото тесто:
1. Разтворете маята в топлото мляко и замесвате меко тесто. Оставяте да втасва 60 мин.
2. Разделяте тестото на 10 топчета по 70 g и ги оставяте да почиват 15 мин.
3. Оформяте 10 топчета течен шоколад с помощта на брашно и ги оставете в хладилника да се втърдят.
4. Разточвате всяко тестено топче, слагате шоколадово топче в центъра и оформяте на топка.
5. Разделете масленото тесто на 10 части по 40 g всяка. Разточете едно топче маслено тесто, в средата сложето по едно топче от кифленото тесто и увийте като вързопче.
6. Топвате в кристална захар и поставяте във формички за печене.
7. Повторете още 9 пъти стъпка 4, 5 и 6.
8. Оставете да втасват 70 мин.
9. Печете с любов в загрята фурна на 190 ˚С за 16-18 мин.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
