Тигрови кексчета


Кексове и мъфини

Необходими продукти:

За кифленото тесто:
350-360 g брашно София Мел Класик
3 g  сол
70 ml топло прясно мляко
40 g краве масло /меко/
40 g олио
7 g /1 пак  суха мая /
30 g  кристална захар
3 бр. големи яйца /L/

За масленото тесто :
110 g краве масло на стайна температура
100 g кристална захар
150  g брашно София Мел Класик
35 g какао на прах
1 g сол
30 ml студено прясно мляко

За поръсване:
Кристална захар

За пълнеж:
Течен шоколад

Начин на приготвяне:

Начин на приготвяне на масленото тесто:
1.    Пресейте брашното.
2.    Смесете маслото със захарта, добавете брашното, солта и какаото.
3.    Ако тестото е ронливо, добавете 30 ml студено мляко.
4.    Охлаждате в хладилник за 60 мин.


Начин на приготвяне на кифленото тесто:
1.    Разтворете маята в топлото мляко и замесвате меко тесто. Оставяте да втасва 60 мин.
2.    Разделяте тестото на 10 топчета по 70 g и ги оставяте да почиват 15 мин.
3.    Оформяте 10 топчета течен шоколад с помощта на брашно и ги оставете в хладилника да се втърдят.
4.    Разточвате всяко тестено топче, слагате шоколадово топче в центъра и оформяте на топка.
5.    Разделете масленото тесто на 10 части по 40 g всяка. Разточете едно топче маслено тесто, в средата сложето по едно топче от кифленото тесто и увийте като вързопче.
6.    Топвате в кристална захар и поставяте във формички за печене.
7.    Повторете още 9 пъти стъпка 4, 5 и 6.
8.    Оставете да втасват 70 мин.
9.    Печете с любов в загрята фурна на 190 ˚С за 16-18 мин.

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

19.04.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.