Тиквеник с домашно къпани кори


Баници , Сладкиши и Други сладки печива

Необходими продукти:


За тестото:
1 кг. брашно София Мел Екстра
4 яйца
3 с.л. олио
100 мл вода

За плънката:
500 гр предварително настъргана тиква
200 гр орехи по желание
1 ч.л. канела по желание
1 ч.ч. захар
4 с.л. олио
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

1. Омесваме тесто за къпаните кори, като в голяма купа предварително разбийте яйцата, олиото и водата.
2. Започнете да прибавяте брашното и месете, докато се омеси твърдо тесто.
3. Полученото тесто разделете на топки и ги оставете покрити с кърпа за около 20-25 минути.
4. Разточете топките с точилка на продълговати кори, с дебелина от около 2мм. Постарайте се всички кори да са с еднакви размери, като с останалото тесто от всяка може да омесите нова кора. След като омесите една кора, разделете я по широчина на 2. Целта е да се получат кори с около 15 см. широчина и дължина според тавичката, в която ще печете тиквеника.
5. Слагаме на котлона голяма тенджера с вода и добавяме 200 г сол (една шепа). Изчаквате докато водата заври.
6. Поставяте една по една корите във врящата вода за 2-3 секунди и веднага след това я поставяте в друг съд със студена вода. По този начин ще спрете процеса на варене на самото тесто.
7. Намазвате дъното на продълговата тавичка с олио.
8. Омесвате настърганата тиква с орехите, захарта, канелата и олиото добре.
9. След като сте изкарали "изкъпаните кори", разпределяте от сместа по дължина на кората. Завивате на руло, като не трябва да завивате повече от 2 пъти, защото ще стане много тестена.
10. Нареждате така направените рула в тавичката. Намазвате с разбитото яйце и печете на 180 градуса до готовност.
Тиквеника трябва да хване кафяво-златиста коричка.
При сервиране може да го поръсите с пудра захар.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

26.11.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.