Торта с банани и шоколад
Сладкиши
Необходими продукти:
170 г София Мел класик
4 яйца
180 г захар
500 г прясно мляко
1 жълтък
100 г млечен шоколад
50 г масло
1 банан
50 г олио
100 г вода
Начин на приготвяне:
1. Четирите яйца се бият с миксер заедно със 130 гр. от захарта, поне 5 минути на високи обороти, за да набухне сместа. Добавя се 50 г олио на тънка струя, докато миксера разбърква още около 2 минути.
2. После миксера се маха и се продължава с дървена лъжица. Добавят се 150 г от брашното и се разбърква внимателно с дървената лъжица. Сместа се разделя на 2 равни части и се пекат два блата в малка кръгла форма, всеки за около 15 минути на 180 градуса върху хартия за печене, намазана с олио.
3. Отделно се прави крем от 500 мл. прясно мляко смесено с 50 г захар, загрява се на котлона до кипене. Отстранява се от котлона и се добавя каша от 20 гр. брашно, размито в 100 г вода. Добавя се и 1 жълтък. Пак се връща на котлона и се разбърква постоянно за 2 минути и крема е готов.
4. Отделно се загрява за кратко 100 гр. млечен шоколад с 50 г масло и се разбъркват добре. След това шоколадовия се добавя към другия крем и се оставя добре да изстине.
5. Накрая тортата се реди като блата се намазва с крем, нареждат се парчетата от 1 нарязан банан, после се слага другия блат и пак крем отгоре и отстрани. Украсата е според предпочитанията на готвещия.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Силвия Тодорова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване