Ябълков пай
Сладкиши
Необходими продукти:
За тестото:
2 ½ ч.ч. брашно София Мел Екстра
300 г масло, студено
½ ч.ч. студена вода
3 с.л. захар
Щипка сол
Още:
5-6 бр ябълки
2/3 ч.ч. захар
¼ ч..ч кафява захар
½ ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 жълтък
2 с.л. масло
1 ч.л. канела
2 ч.л. лимонов сок
Индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете брашното в купа и прибавете нарязаното на кубчета студено масло. На ръка започнете да месите всичко, като първоначално ще получите тесто с консистенцията на трохи, но след като маслото тръгне да се отпуска, ще се хомогенизира. Прибавете от водата за да подпомогнете процеса, като е хубаво да е ледено студена, за да не се разтопи маслото.
Готовото тесто оформете на правоъгълно блокче и го опаковайте в прозрачно фолио. Сложете го за час-два в хладилника да стегне.
През това време измийте, почистете и обелете ябълките. Нарежете ги на резенчета или кубчета – по желание. Добавете захарта, брашното, подправките, лимоновия сок и маслото и разбъркайте хубаво, за да се разнесат всички аромати равномерно по плодовете.
Извадете тестото от хладилника и оставете да се отпусне за няколко минути. Все пак, е добре да работите със студено тесто, тъй като ще ви е по-лесно. Върху леко набрашнен плот разточете на кора първо половината тесто. Прехвърлете в леко намаслена форма за пай или тавичка с размери около 20 см в диаметър и притиснете добре по стените.
Изсипете отгоре ябълките и оформете добре купа.
Завършете с другия лист разточено тесто, като оформите по желание. Запечатайте добре стените на пая и направете няколко отвора отгоре му, за да излиза парата. Намажете пая с размито с вода или мляко жълтък и поръсете от кристална захар. От изрезките на тестото може да оформите фигурки, с които да украсите пая допълнително.
Печете на 170-180 градуса за около 40 минути и ако паят се запече прекалено отгоре, може да покриете с лист алуминиево фолио.
Сервирайте паят охладен или топъл с топка сладолед.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване