Ябълков пай
Сладкиши

Необходими продукти:

За тестото:
2 ½ ч.ч. брашно София Мел Екстра
300 г масло, студено
½ ч.ч. студена вода
3 с.л. захар
Щипка сол

Още:
5-6 бр ябълки
2/3 ч.ч. захар
¼ ч..ч кафява захар
½ ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 жълтък
2 с.л. масло
1 ч.л. канела
2 ч.л. лимонов сок
Индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете брашното в купа и прибавете нарязаното на кубчета студено масло. На ръка започнете да месите всичко, като първоначално ще получите тесто с консистенцията на трохи, но след като маслото тръгне да се отпуска, ще се хомогенизира. Прибавете от водата за да подпомогнете процеса, като е хубаво да е ледено студена, за да не се разтопи маслото.

Готовото тесто оформете на правоъгълно блокче и го опаковайте в прозрачно фолио. Сложете го за час-два в хладилника да стегне.

През това време измийте, почистете и обелете ябълките. Нарежете ги на резенчета или кубчета – по желание. Добавете захарта, брашното, подправките, лимоновия сок и маслото и разбъркайте хубаво, за да се разнесат всички аромати равномерно по плодовете.

Извадете тестото от хладилника и оставете да се отпусне за няколко минути. Все пак, е добре да работите със студено тесто, тъй като ще ви е по-лесно. Върху леко набрашнен плот разточете на кора първо половината тесто. Прехвърлете в леко намаслена форма за пай или тавичка с размери около 20 см в диаметър и притиснете добре по стените.

Изсипете отгоре ябълките и оформете добре купа.

Завършете с другия лист разточено тесто, като оформите по желание. Запечатайте добре стените на пая и направете няколко отвора отгоре му, за да излиза парата. Намажете пая с размито с вода или мляко жълтък и поръсете от кристална захар. От изрезките на тестото може да оформите фигурки, с които да украсите пая допълнително.

Печете на 170-180 градуса за около 40 минути и ако паят се запече прекалено отгоре, може да покриете с лист алуминиево фолио.

Сервирайте паят охладен или топъл с топка сладолед.

Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

30.11.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.