Пухкави кифлички със сирене и магданоз
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Баници
1 ч.ч. топло мляко
1 ч.л. мая
2 ч.л. захар
¼ ч.ч. разтопено масло
¼ ч.ч. зехтин
2 яйца (един жълтък отделете за намазване преди печене, към който добавете и една чаена лъжичка прясно мляко)
1 ч.л. сол
За пълнеж:
300 г бяло сирене
6 - 7 стърка магданоз
бял сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
За да приготвите плънката, натрошете сиренето и нарежете магданоза. Смесете ги добре.
Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко. Оставете за 10 минути сместа, докато маята се активира.
В голяма купа поставете 400 грама от брашното и разбъркайте в него солта. Направете по средата кладенче и изсипете в него сместа с маята, яйцето и белтъка, зехтина и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре. Започнете да добавяте брашно и омесете меко, еластично, нелепнещо тесто.
Поставете готовото тесто в купа намазана с мазнина и го покрийте с памучна кърпа. Оставете го да втасва за 1 час, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 5 равни части. Всяка част, разточете на кръгъла кора. Всяка кора нарежете на 8 части и оформете от всяка част малка кифличка, в която поставяйте по една супена лъжица от плънката. Готовите кифлички, наредете върху предварително приготвените тави за печене. Покрийте ги с найлоново фолио за 20 минути, за да втасат отново.
Разбийте заделения жълтък с една чаена лъжичка прясно мляко и намажете с четка кифличките по повърхността. Поръсете със сусам и печете във фурна на 180⁰С за 25-30 минути.
Кифличките трябва да имат лек златист загар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване