Пухкави кифлички със сирене и магданоз
Други солени печива

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Баници
1 ч.ч. топло мляко
1 ч.л. мая
2 ч.л. захар
¼ ч.ч. разтопено масло
¼ ч.ч. зехтин
2 яйца (един жълтък отделете за намазване преди печене, към който добавете и една чаена лъжичка прясно мляко)
1 ч.л. сол

За пълнеж:
300 г бяло сирене
6 - 7 стърка магданоз
бял сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
За да приготвите плънката, натрошете сиренето и нарежете магданоза. Смесете ги добре.

Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко. Оставете за 10 минути сместа, докато маята се активира.
В голяма купа поставете 400 грама от брашното и разбъркайте в него солта. Направете по средата кладенче и изсипете в него сместа с маята, яйцето и белтъка, зехтина и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре. Започнете да добавяте брашно и омесете меко, еластично, нелепнещо тесто.
Поставете готовото тесто в купа намазана с мазнина и го покрийте с памучна кърпа. Оставете го да втасва за 1 час, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 5 равни части. Всяка част, разточете на кръгъла кора. Всяка кора нарежете на 8 части и оформете от всяка част малка кифличка, в която поставяйте по една супена лъжица от плънката. Готовите кифлички, наредете върху предварително приготвените тави за печене. Покрийте ги с найлоново фолио за 20 минути, за да втасат отново.
Разбийте заделения жълтък с една чаена лъжичка прясно мляко и намажете с четка кифличките по повърхността. Поръсете със сусам и печете във фурна на 180⁰С за 25-30 минути.
Кифличките трябва да имат лек златист загар.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.02.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.