Аржентински кифлички с кафява захар
Други сладки печива
Необходими продукти:
500 г София Мел Екстра
240 мл топла вода
7 г суха мая
55 г бяла кристална захар
8 г сол
5 г есенция течна ванилия
50 г краве масло
100 г кафява захар за топинга
10 г София Мел Екстра за топинга
Начин на приготвяне:
1. Във водата разтворете маята и 1 с.л. от захарта. Добавете 3-4 с.л. от брашното, разбъркайте на каша и изчакайте да втаса маята. В купа пресейте останалото брашно, добавете солта, есенцията и захарта, втасалата мая и замесете по твърдо тесто.
2. На порции добавяйте последващо маслото и месете с ръце, докато тестото поеме маслото и спре да лепне. Ако лепне в повече, просто добавяйте малко брашно, докато се образува хубава мекичка еластична топка тесто.
3. Готовото тесто покрийте в купа с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса на топло за поне 1 час. След като е втасало разточете на плота с дебелина около 2 см.
4. Изрежете с кръгла форма за сладки или чаша кръгчета и прехвърлете в намазана с мазнина тава или покрита с хартия за печене.
5. Оставете да втасат около 30 минути.
6. С пръсти леко навлажнете горната част на кифличките с вода, а после поръсете със сместа от тъмно кафява захар и брашно.
7. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Извадете и оставете 5 минути да изстинат преди да преместите в чиния или върху решетка. Консумирайте в деня, в който са направени.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване