


Баница с тиква
Баници и Други сладки печива
Необходими продукти:
350 г Брашно София Мел Баница
10 г Сол
120 г Слънчогледово олио - /от което 20 г за тестото/, останалото е за разточване и поръсване на кората.*
180 ml Вода /приблизително/
600 г Тиква
100-150 г Орехи
5 г Канела
50-60 г Грис
300 г Захар
От тези съставки приготвяме 4 кори за баница по около 140 г
* За поръсване на кората, преди да поставите пълнежа може да използвате, както слънчогледово олио, така и масло, маргарин или комбинации от тези мазнини.
Начин на приготвяне:
1.Пресейте брашното в купа.
2. Добавете солта и олиото.
3.Добавете водата и започнете да месите, с ръка или дървена лъжица.
4. Когато сместа стане много гъста, поръсете готварския плот с брашно, изсипете сместа на плота и започнете да се месите с ръце. Месенето продължава до получаването на хубаво гладко тесто.
/Тестото може да се замеси и с миксер/.
5. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почива за около 5 min, след което го разделете на 4 топки.
6.Така оформените топчици намажете с олио и оставете да почиват за около 15-20 min.
7. Всяка топка разточете на „питка“. Питките намажете обилно с олио и оставете да почиват за около 30-40 min.
8. Отлежалите питки разточете с точилка. Придърпайте разточения лист с намазнени ръце към краищата на плота, много внимателно, за да се изтъни достатъчно добре.
9. От готовия лист премахнете дебелите крайчета, след което оформете на правоъгълник и се поръсете с мазнина
След това разпределте плънката.
Плънка с тиква и орехи -
Плънката може да приготвите по два начина:
със сурова тиква – рендосвате тиквата, след това към нея прибавете захар, канела, грис и орехи. Разбъркайте добре и използвайте.
Със „задушена“ тиква – рендосайте тиквата на едро ренде. След това към нея прибавете захар, канела, 2-3 лъжици олио и задушете под капак докато омекне. След като изстине, добавете грис и орехи. Разбъркайте добре и използвайте.
10. Печете в предварително загрята фурна на 200 ˚С -210 ˚С за около 25-35 min, като преди това намажете с мазнина или разбити яйца/ към тях може да добавите вода или мляко/. Времето на изпичане зависи от големината на баницата.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
