Печените бухти са традиционен десерт в цяла Бохемска област. Вариация на този десерт може да намерите в унгарската, словашката, словенска, хърватската, австрийската и чак до немската кухня. Поднасяни с ванилов крем като заливка или пълнеж, с плънка от мармалад от кайсии или смес от мак, печените бухти са един от най-традиционните десерти в тези страни. В Бавария ги приготвят с цял плод от слива като пълнеж и така ще ви го представя и аз днес. А ето и как се правят:
Баварски (немски) печени бухти със сливи
Сладкиши , Дребни сладки и Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
Около 500 г брашно София Мел Екстра
250 мл хладко прясно мляко
1 пакетче суха мая ( 7 г)
80 г краве масло ( меко)
70 г захар
2 пак. ванилия
1 ч.л. сол
Още:
5 бр. сливи
4 с.л. захар
1 ч.л. канела
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
Масло за намазване на тавата
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и заделете половината от него. Направете кладенче в средата и прибавете маята, захарта и хладкото мляко. Постепенно прибавете и останалите съставки, както и останалото брашно, малко по малко, докато спре да лепне и се оформи на топка.
Оставете тестото да втаса на топло, покрито с къпа, докато удвои обема си. Може да го направите и във фурната на 50 градуса.
След като тестото втаса, го разделете на 10 парчета, които оформете на топки.
Във всяка топка поставете половинка от измитите и почистените от костилката сливи, като предварително сте ги оваляли в малко захар и канела. Може да сложите и малко топче марципан или пък орехова ядка по желание заедно със сливите.
Оформете отново топчетата и ги наредете с гладката част нагоре.
В подходяща тавичка, намазана с малко масло поръсете останалата захар и канела и сложете топчетата отгоре. Оставете бухтите да втасат още веднъж, около половин час, докато изпълнят формата. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
Намажете бухтите с разбито яйце и прясно мляко за гланц и ги сложете във фурната. Печете до готовност - около 40 минути, като след като хванат приятен загар може да ги покриете с фолио и да продължите печенето им, за да не прегарят отгоре.
След изпичане, поръсете с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване