Босненски сомуни
Питки, Погачи
Необходими продукти:
800 г брашно София мел
500 мл топла вода
8 г суха мая или 20 г прясна
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. зехтин
за намазване: 1 яйце
2 супени лъжици кисело мляко
сусам за поръсване
мак за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне : В топла вода добавете суха мая и захар. Разбъркайте и без да шупва добавете зехтих. С постепенно добавяне на брашно смесено със сол, замесете меко, лепящо тесто.
2. Намажете тестото с 1 с.л. олио и оставете 30 мин. Втасалото тесто разделете на 6 части. Оформете топчета. Ако Ви лепи, си намажете ръцете с малко олио. Редете топчетата тесто в тава с хартия за печене, която сте поръсили предварително с малко царевично брашно / галета /.
3. Покрийте и оставете 15 мин. През това време загрейте фурната на 220 градуса. Направете смес от жълтък и кисело мляко. Сипвайте от сместа по 1 с.л. върху всяко топче тесто.
4. С върха на пръстите хоризонтално и вертикално направете отпечатъци.
5. Поръсете със сусам и мак и печете в загрятата вече фърна на 220 градуса, до хубав кафеникав цвят.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Яна Йорданова от Световрачене
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване