Кифлички с крема сирене
Питки, Погачи и Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Екстра
180 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая (7 г)
2 яйца
125 г крема сирене
2 с.л. захар
½ ч.л. сол
60 г меко масло
За поръсване:
сусамено и маково семе
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 120 ml от прясното мляко и когато се стопли, разтворете маята в него и после добавете половината брашно. Разбъркайте и оставете за 1-2 часа на топло, за да бухне.
2. Разбъркайте яйцата със захарта и солта и след като тестото е увеличило обема си добавете яйчената смес към него. След това прибавете и останалото брашно.
3. Замесва се меко тесто като през това време се добавя на няколко пъти маслото. Меси се, докато спре да лепне и маслото е изцяло поето от тестото. Оставя се в хладилник за 2 часа като през това време обемът се удвоява.
3. След като тестото е готово се разточва на набрашнен плод. Трябва да се получи правоъгълна кора с дебелина 0.5см и страни около 30 на 60 см.
4. След това се намазва изцяло с крема сиренето като се оставя по половин сантиметър от всички краища без да слагате от плънката. После прегъвате единия край на кората към средата. Трябва 1/3 от кората да е прегъната, а после и другата част отива върху нея. В разрез е кора-сирене-кора-сирене-кора.
5. С остър нож режете по късата страна на кората ивици, които са с ширина около 3 см. Всяка ивица се усуква внимателно 2-3 пъти, оформя се като кръг и се свързва в краищата. Получените кифлички се нареждат в тава. Намазват се леко с вода или разбито яйце и се поръсват със сусамено и маково семе.
6. Пекат се в загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за 20-25 минути.
От посочените продукти се получават 7-8 броя кифлички.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване