Ароматна царевична питка
Питка, Погача

Необходими продукти:

200 г царевично брашно София Мел
500 г бяло брашно София Мел Екстра
10 г суха мая
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
500 мл прясно мляко
1 непълна с.л. сол

За ароматната плънка:
80 г меко масло
микс от подправки - щарена сол, чубрица, малко сух лук, червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него маята, заедно със захарта и зехтина. 
2. Смесете царевичното и бялото брашно и добавете солта. 
3. Към течните съставки се прибавя брашнената смес и се омесва меко тесто. Ако е необходимо, добавете малко брашно при месенето. След това завийте тестото с фолио и оставете на топло да удвои обема си. 
4. През това време смесете мекото масло с подправките, докато се получи еднородна смес. 
5. Когато тестото е готово, разточете на правоъгълна кора с дебелина около 5-6 мм.
6. Намажете цялата повърхност на царевичната кора с ароматното масло и завийте на руло откъм по-дългата част. След това с нож разрежете рулото по средата като оставите от единия края 1-2 см неотрязана част. Двете получени части се обръщат леко нагоре, за да се виждат разрезите. После внимателно се усукват двете парчета едно през друго и се оформя нещо като венец. Царевичната питка се слага в тавата за печене, покрита с хартия. Оставя се 10 минути на топло, после се намазва с разбито с малко олио яйце.
7. Питката се слага в незагрята фурна и се пече на 180 гр до готовност, около 30-40 минути

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.11.2015

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.