Ароматна царевична питка

Необходими продукти

200 г царевично брашно София Мел
500 г бяло брашно София Мел Екстра
10 г суха мая
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
500 мл прясно мляко
1 непълна с.л. сол

За ароматната плънка:
80 г меко масло
микс от подправки - щарена сол, чубрица, малко сух лук, червен пипер

1. Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него маята, заедно със захарта и зехтина. 
2. Смесете царевичното и бялото брашно и добавете солта. 
3. Към течните съставки се прибавя брашнената смес и се омесва меко тесто. Ако е необходимо, добавете малко брашно при месенето. След това завийте тестото с фолио и оставете на топло да удвои обема си. 
4. През това време смесете мекото масло с подправките, докато се получи еднородна смес. 
5. Когато тестото е готово, разточете на правоъгълна кора с дебелина около 5-6 мм.
6. Намажете цялата повърхност на царевичната кора с ароматното масло и завийте на руло откъм по-дългата част. След това с нож разрежете рулото по средата като оставите от единия края 1-2 см неотрязана част. Двете получени части се обръщат леко нагоре, за да се виждат разрезите. После внимателно се усукват двете парчета едно през друго и се оформя нещо като венец. Царевичната питка се слага в тавата за печене, покрита с хартия. Оставя се 10 минути на топло, после се намазва с разбито с малко олио яйце.
7. Питката се слага в незагрята фурна и се пече на 180 гр до готовност, около 30-40 минути

публикувано на 05.11.2015 0 Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти