Бриош от Майорка (Ensaimadas De Mallorca)Други сладки печива

Необходими продукти:

Необходими продукти:
600 грама брашно Класик София Мел
300 грама Типово брашно София Мел
¾ от кубче прясна мая
200 грама фина захар
3 яйца
8 грама сол
3 супени лъжици слънчогледово олио
340 грама хладка вода
Настърганата кора от един лимон
Семената от една ванилова шушлка

Допълнително:
25 грама меко масло за всеки Бриош или около 300 грама за всички
сладко от малини
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:
Пригответе в купата на планетарен миксер или с помощта на обикновен, като използвате бъркалките за тесто. Поставете всички продукти в купата, като само маята е необходимо да разтворите предварително в хладката вода с малко захар, докато се активира. Не прибавяйте цялото количество вода, добавете в края, само ако е необходимо.
Започнете с ниска скорост и оставете да се меси до получаване на хомогенна смес. Тестото трябва да бъде меко. В моя миксер стана за по-малко от 6 минути. Преместете омесеното тесто в голяма купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да почива за 10 минути, след това го омесете на ръка за 3-5 минути, за да стане гладко. Направете го на топка и го върнете в купата, покрийте го с фолиото. Изчакайте около един час или докато видите, че започва да втасва и да се увеличава. След това го приберете в хладилника до следващата сутрин.
Извадете тестото от хладилника и ако не е удвоило обема си, го изчакайте докато се случи и стопли до стайна температура. Междувременно вече трябва да сте извадили маслото от хладилника, защото трябва да е много меко.

Оформяне и печене:
Разделете тестото на 12 равни части (около 130 грама). Оформете бриошите, като разточите всяко парче в правоъгълник с размери около 20х40 сантиметра. Нанесете около 20-25 грама масло със силиконова четка по повърхността на тестото и в единия край по дължина, поставете сладкото от малини (около 2 супени лъжици за всяка кора). Завийте на руло и след това оформете на охлюв.
Така оформените бриоши, поставете върху тава постлана с хартия за печене, на разтояние един от друг.
Оставете ги да втасат, докато увеличат обема си двойно.
Печете на 180°С за 20-25 минути, до златисто кафяво.
Извадете бриошите от фурната и ги поръсете с пудра захар.


Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Подобни рецепти