Чеснова питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
400 г брашно София мел Класик
7 г суха мая
250 мл. топла вода
1 ч.л сол
2 ч.л захар
30 мл. олио
4 с.л масло
Щипка сол
4 ск. чесън
около половин връзка копър
Начин на приготвяне:
1. В купа се изсипва 200 г от брашното, добавя се маята, топлата вода, солта, захарта, 2/3 от общото количество олио. Обърква се до получаването на гъста каша, като се добавя и останалото количество брашно. Омесва се тестото, оформя се на топка, разтила се леко и се добавя и останалото количество от мазнината. Меси се докато се усвои цялата мазнина.
2. Слага се в купа, покрита с кърпа да удвои от обема си за 40 мин. По-късно втасалото тесто се разделя на 11 части, които се оформят на топки и се оставят върху тава покрита с хартия за печене да втасат повторно за 20 мин.
3. Питката се намазва с жълтък и се пече на 180° за 35 мин.
За заливката: В тенджера се слага олиото, маслото и щипка сол. След като маслото се разтопи се добавя ситно нарязания копър и чесън.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Мариела Димитрова от Ямбол

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
