Домашен козунак с коняк
Сладкиши
Необходими продукти:
2 кг брашно София мел Козунак
12 яйца
500 мл прясно мляко
125 г масло
600 г захар
60 г мая
кората на 1 лимон
1 суп. лъж. коняк
4 ампули ванилия
50 г бадеми
100 г стафиди
200 г орехи
200 мл олио или мас за измесването
Начин на приготвяне:
1. 100 гр. стафиди накисваме в коняка да набъбнат.
2. Маята се разбърква с лъжица. Добавяме 2 супени лъжици захар, малко затоплено мляко и брашно, да стане гъста каша.
3. Докато втасва заквасата, разбиваме яйцата и захарта с миксер и след това добавяме разтопеното и охладено масло. Прибавяме втасалата мая, лимоновата кора, коняка, затопленото прясно мляко и ванилията.
4. Пресяваме брашното три пъти и правим кладенче. Изсипваме сместа и започваме да месим.
5. Като се оформи тесто топим ръцете си в олиото (маста) и продължаваме да месим, докато го поеме цялото.
6. Месим докато се появят плюски и се получи меко, пухкаво тесто. Удряме около 100 пъти при месенето.
7. Добавяме стафидите, предварително подсушени на хартия. Измесваме отново. Оставяме на топло да втаса в подходящ съд. Следва размесване и оформяне на козунака и поставянето на орехите.
8. Поставяме върху пекарска хартия оформените плитки от 3-4 ката. Козунаците се оставят да втасат още веднъж.
9. Мажат се с жълтък, ръсят се със захар и се пекат в умерено загрята фурна на 180 градуса около един час.
10. След охлаждане върху пластмасова скара, прибираме в найлонов плик да не изсъхват. Излизат два големи козунака.
Да ви е сладко!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Павлина Веселинова от Годеч
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване