Домашен козунак с коняк


Сладкиши

Необходими продукти:

2 кг брашно София мел Козунак
12 яйца
500 мл прясно мляко
125 г масло
600 г захар
60 г мая
кората на 1 лимон
1 суп. лъж. коняк
4 ампули ванилия
50 г бадеми
100 г стафиди
200 г орехи
200 мл олио или мас за измесването

Начин на приготвяне:

1. 100 гр. стафиди накисваме в коняка да набъбнат.

2. Маята се разбърква с лъжица. Добавяме 2 супени лъжици захар, малко затоплено мляко и брашно, да стане гъста каша.

3. Докато втасва заквасата, разбиваме яйцата и захарта с миксер и след това добавяме разтопеното и охладено масло. Прибавяме втасалата мая, лимоновата кора, коняка, затопленото прясно мляко и ванилията.

4. Пресяваме брашното три пъти и правим кладенче. Изсипваме сместа и започваме да месим.

5. Като се оформи тесто топим ръцете си в олиото (маста) и продължаваме да месим, докато го поеме цялото.

6. Месим докато се появят плюски и се получи меко, пухкаво тесто. Удряме около 100 пъти при месенето.

7. Добавяме стафидите, предварително подсушени на хартия. Измесваме отново. Оставяме на топло да втаса в подходящ съд. Следва размесване и оформяне на козунака и поставянето на орехите.

8. Поставяме върху пекарска хартия оформените плитки от 3-4 ката. Козунаците се оставят да втасат още веднъж.

9. Мажат се с жълтък, ръсят се със захар и се пекат в умерено загрята фурна на 180 градуса около един час.

10. След охлаждане върху пластмасова скара, прибираме в найлонов плик да не изсъхват. Излизат два големи козунака.

Да ви е сладко!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Павлина Веселинова от Годеч

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

трудна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

05.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.