Домашна фокача
Питки, Погачи
Необходими продукти:
500 г.брашно София Мел Класик
7 г суха мая
1 глава чесън
зехтин на око
вода
чери домати
черни маслини без костилки
сол на вкус
подправка "Заатар"
Начин на приготвяне:
1. За плънката: Една глава чесън заливам с зехтин, сол и черен пипер и завивам в алуминиево фолио, след което оставям да се пече на фурната. След като е изпечена главата чесън с фолиото, премахвам фолиото и отделям скилидките чесън в купа. Смесвам с около 5 с.л. зехтин и бъркам с вилица до получаването на паста. От тази чеснова паста слагам в тестото. Нарязвам чери домати и черни маслини - тази плънка слагам върху вече готовото за печене тесто.
2. Тесто: Активирам сухата мая в топла вода с щипка захар и оставям настрани за ок.15 минути. 500 г брашно София Мел тип 500 смесвам с активната мая, сол, вода и приготвената чеснова паста.
3. Меся добре и оставам тестото да втаса около 1 час. След това слагам тестото в тавичка за печене, отгоре с пръсти натискам, за да се образуват типичните за фокача дупчици и в тях слагам чери домати и черни маслини.
4. Поръсвам със зехтин и арабска подправка "Заатар".
5. Отново оставям да втаса за около 30 минути, след което слагам да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ялдъз Арабаджиева от Плевен

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
