Еклери ТирамисуДребни сладки

Необходими продукти:


За хрупкавия слой:
130 г пшенично брашно София Мел Био
120 г масло със стайна температура
140 г светло кафява захар
10 г натурално какао

За тестото:
200 г пшенично брашно София Мел Био
120 г масло
120 мl вода
120 мl прясно мляко
щипка сол
1 ч.л. разтворимо кафе
4-5 яйца, зависи от големината им

За крема:
8 г желатин
5 с.л. студена вода
500 мл млечна сладкарска сметана
100 г пудра захар
500 г маскарпоне
60 мл вино Марсала
какао на прах за поръсване

Начин на приготвяне:

За хрупкавия слой, смесете мекото масло със светло кафявата захар. Пресейте брашното с натуралното какао и ги добавете към останалите продукти. Размачкайте с вилица, докато продуктите се смесят и след това ги разбъркайте, докато получите гладка смес. Поставете сместа върху лист хартия за печене и отгоре поставете друго парче хартия. Разточете сместа между двата листа на кора с дебелина 2 милиметра. Приберете в хладилник.

Загрейте фурната до 180°C и покрийте 2 тави с хартия за печене.
За тестото нарежете маслото на парчета и го поставете в удобна тенджерка заедно с водата и млякото. Добавете солта и разтворимото кафе. Разбъркайте докато маслото се стопи и течността заври. След това, свалете тенджерата от котлона и добавете брашното наведнъж, разбъркайте енергично. Поставете тенджерката обратно на огъня и бъркайте с дървена лъжица докато тестото започне да се полепва по дъното на съда. Готовото тесто преместете в купа. Добавете яйцата едно по едно като след всяко разбивате до пълното му усвояване от сместа. Трябва да получите гладко еднородно тесто.

С помощта на малка лъжица за сладолед или друга, разпределете тестото върху хартията за печене, като оставяте достатъчно разтояние между всяко, защото еклерите след изпичане се надуват.
Извадете тестото за хрупкавия слой от хладилника и отлепете едната хартия. Изрежете с формичка кръгчета около 5 сантиметра всяко. Поставете ги върху тестото за еклерите и печете в загрятата фурна за 25-30 минути.
Готовите еклери оставете да се охладят и ги разрежете наполовина.

За да приготвите крема накиснете желатина в 5 супени лъжици студена вода и го оставете да набъбне. След това го загрейте на няколко пъти в микродълновата фурна, докато се разтопи, но без да завира, трябва само да не виждате нито едно кристалче в него, да бъде прозрачен.
Разбийте сметаната със захарта и я приберете в хладилника.
Разбъркайте маскарпонето с виното Марсала и загрейте част от него в микровълновата фурна докато стане на плътна, гладка течност. Прибавете желатина към загрятото маскарпоне и разбъркайте добре. След това смесете с останалото маскарпоне и с разбитата сметана. Приберете крема в хладилника докато стегне достатъчно и е удобен за шприциране.
Напълнете нарязаните еклери с крем с помощта на сладкарски пош и ги сервирайте поръсени с какао.

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
Време за готвене: 30 минути
Порции: 15 +

Кредит: Таня Донева Вкусното ми хоби със Страст и Любов

Подобни рецепти