Фунийки с крем
Други сладки печива
Необходими продукти:
750 г брашно София Мел Екстра
2 яйца
150 г кисело мляко
180 г захар
80 г разтопено масло
1 ч. л. сода
За крема:
1 опаковка нишесте ванилия
600 мл прясно мляко
160 г захар
20 г масло
шоколадови пръчици за украса
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем, добавят се яйцата и отново се разбива. Содата се изгася в киселото мляко и се смесва с яйчения крем. Прибавя се брашното и се замесва меко тесто. Разточете го на тънка кора (с дебелина 0,5 см.) и я разрежете на правоъгълни ленти.
Нужно е да сте си набавили готови фунийки или да си направите такива от алуминиево фолио. Тестените ленти се навиват на всяка фунийка, като леко трябва всеки ред да се прихлупва с предишния. Пекат се на загрята фурна на 180 градуса за 10 минути или до готовност.
Докато изпечените фунийки се охлаждат, може да се приготви кремът. Най-бързият вариант е да се приготви с крем нишесте. Пригответе го според указанията на пакетчето, като непосредствено след като го махнете от котлона добавяте маслото. Кремът се оставя да изстине и с него се пълнят фунийките. Украсяват се с шоколадови пръчици.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване