Галактобуреко е гръцки десерт познат още от Oсманската империя. Името значи "млечен бюрек" и представлява вкусен крем от грис, между пластове точени тънки кори. Може да се направи в голяма тава, но може и да се сервира на индивидуални порции, навит на пурички. Десертът се сервира напоен с ароматен захарен сироп, който често ухае на ванилия, лимон, канела, портокали или рози. Чудесен за летните месеци, тъй като е най-вкусен добре изстуден, а направата е детска игра. Ето и как да го направите:
Галактобуреко
Сладкиши
Необходими продукти:
200 г грис София Мел
14 бр кори за баница
1.5 л прясно мляко
150 г захар
4 яйца
2 жълтъка
1 ванилия
кората на един лимон
250 г масло
Сироп:
700 г захар
500 мл вода
2 резена лимон
1 пръчка канела (по желание)
Начин на приготвяне:
Започнете със захарния сироп. За целта сложете захарта и водата на котлона да кипнат и варете така 6-8 минути. Прибавете накрая лимона и пръчката канела, като второто е по желание.
В същото време заделете около 250 мл прясно мляко и 100 г захар, а останалата част от млякото и захарта поставете на съседен котлон да се затоплят. Прибавете и лимоновата кора, ванилията и канелата.
Докато млякото и сиропът завират, в друг съд разбийте яйцата, жълтъците и заделената захар за около 5 минути. След това, прибавете млякото и гриса, образувайки пухкав крем. От затопленото на котлона мляко, започваме да прибавям черпак по черпак бавно, бъркайки, за да не се пресекат яйцата. След като температурата на сместа се покачи, може вече да я прехвърлите при останалото мляко в тенджерата и да сложите на котлона.
Бъркайте крема около 10 минути на по-слаб огън докато се сгъсти.
След като кремът е готов, разпределете отгоре му на тънки филийки около 60 г масло, без да го бъркаме. То ще се разтопи и ще образува като защитен слой върху него, за да не хваща коричка. Разтопете останалото масло и пригответе тава с размери около 30 см в диаметър (или 30 х 38 см) и започнете да редите корите в нея. За долния пласт наредете седем кори една върху друга, като всяка от тях намажете с масло.
След това изсипете крема като разбъркваме горния слой от масло преди това в него и го изравнете в тавичката.
Отгоре наредете останалите седем кори, като отново мажете с масло между тях. Изрежете стърчащите части от корите до около един сантиметър извън тавата, а останалата част подвийте навътре. Нарежете сладкиша на квадрати и поставете да се пече за около час на 180 градуса, като след като хване златен загар покрийте с лист алуминиево фолио.
След като е готов, още горещ го залейте с вече изстудения захарен сироп. Нека десерта изстине напълно, а след това приберете в хладилника да стане още по-студен, тъй като така е най-вкусен. Всяко парченце е комбинация от хрупкави захарни кори, а между тях виличката ви ще потъне в плътен ароматен крем.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване