Ябълков щрудел
Други сладки печива
Необходими продукти:
150 г брашно София Мел класик
2 с. л. олио
1/2 ч. л. оцет
80 мл топла вода
50 г галета
100 г краве масло
750 г ябълки
2 с. л. лимонов сок
100 г орехови ядки
50 г захар
1 ч. л. смляна канела
50 г стафиди
1 ванилия
2-3 с. л. ром
Начин на приготвяне:
1. В купата за разбиване с миксер изсипваме брашното и солта. Разбъркваме и правим кладенче, в което добавяме олиото и оцета. С накрайниците на миксера за тесто, започваме на ниска степен на мощност да разбиваме, като добавяме на тънка струйка топлата вода. Разбиването е в центъра на купата, като се стараем да взимаме по малко и от брашното. Продължаваме да разбивам докато тестото не стане на топка, залепена за накрайниците на миксера и не се е усвоило цялото количество брашно.
2. Изваждаме тестото на леко набрашнена повърхност и започваме да го месим, минимум 10 минути или докато не започнат да се получават балончета в тестото.
3. Оформя се на топка. Намазваме с олио и покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме топката тесто да се отпусне на стайна температура за минимум 30 минути.
4. Приготвяме пълнежа. Обелваме и почиствам ябълките и режем на тънки филийки. Поръсваме ябълковите парченца с прясно изцеден лимонов сок, за да не потъмняват. Половината от ореховите ядки смиламе на едро в блендера. Другата половина оставям цели.
5. Смесваме ябълковите парчета с орехите /целите парчета и смлените/, захарта, канелата, стафидите, ванилията и рома.
6. Разтопяваме около 3 с. л от маслото в тефлонов тиган. Пускаме галетата в горещото масло и при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица изпържваме галетата до златисто.
7. Отделяме галетата от котлона и оставям да изстине. Поръсваме кухненска кърпа с брашно. Слагам топката тесто върху кърпата и също поръсваме с брашно. С помощта на точилката, разточвам тестото до възможно най-голямата продълговата кора. Поръсваме кората с 2/3 от изпържената до златисто галета.
8. Изсипваме ябълковата плънка, като се стараем от всички страни на правоъгълника да оставя около 2 см. свободни от плънка. Свободните от плънка 2 см. от кората, прегъваме върху плънката. С помощта на кърпата навиваме тестото на руло. Пак с помощта на кърпата, прехвърляме рулото върху постлана с хартия за печене тавичка, като се стараем ръбчето на рулото да е отдолу, за да не се разтвори рулото при печенето. Намазвам щрудела с останалото количество разтопено масло.
9. Печенето на щрудела продължава 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на златисто-кафяв цвят.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Анастасия Недкова от Ямбол

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
