Италианска пица
Питки, Погачи
Необходими продукти:
600 г смес пшенично брашно София Мел
10 г прясна мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
200 мл топла вода
500 г кашкавал
200 г сух шпек
15 г доматено пюре
3 ч.л. чубрица
1 ч. л. риган
8 с. л. царевица
3 кисели краставички
Начин на приготвяне:
1. В малък съд разбъркайте маята, захарта и солта заедно с топлата вода. Изчакайте 10 мин., за да се активизира маята.
2. В дълбок съд разбъркайте брашното и солта, направете кладенче в средата и изсипете маята и зехтина. Започнете да месите, като постепенно добавяте по малко от хладката вода. Ако е необходимо, добавете още брашно или пък още вода.
3. Когато тестото спре да лепи по пръстите, покрийте го с фолио и го оставете да втаса за 30 мин. Ако опаковате тестото във фолио, то може да почака в хладилника и цели два дена.
4. Когато е готово, разстелете го върху набрашнен плот с помощта на точилка. Италианските майстори имат техника за разточване на тестото чрез подхвърляне във въздуха. Идеята е да бъде равномерно навсякъде, но не ви съветваме да опитвате това упражнение у дома, освен ако не ви предстои ремонт така или иначе.
5. Готовото тесто го разделяме на три и разточваме три кори с дебелина около 3-4 мм. Разточеното тесто поставяме в тавичката и отгоре последователно започваме да поставяме продуктите: първо разнасяме доматеното пюре, поръсваме с чубрицата и ригана. Слагаме салама и киселите краставички, царевицата и най-отгоре поръсваме с предварително настъргания на ренде кашкавал.
6. Печем в предварително загрята фурна на 200 °С за около 13-15 мин.
Добър апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Галина Колева от С. Васил Левски
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване