Карамелен крем
Други сладки печива
Необходими продукти:
40 г брашно София Мел Екстра
250 мл. прясно мляко
200 г захар
500 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
10 г желатин
щипка сол
Начин на приготвяне:
100 г от захарта се карамелизира и към нея се добавя топлото мляко. Вари се на слаб огън до пълното ѝ разтваряне. Добавя се щипка сол.
250 мл. от сметаната, жълтъците и брашното се разбиват до получаване на гладък крем.
Към млякото се добавя яйчената смес при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване.
Кремът се оставя да се охлади напълно.
Останалата сметана се разбива с миксер и се добавя към охладения крем. Добавя се и разтворения в малко вода желатин.
Кремът се бърка до получаване на хомогенна смес и се изсипва в чаши или купички. Оставя се в хладилник докато стегне.
Останалата захар се карамелизира и се оформят декорации върху алуминиево фолио.
Кремът се сервира със сметана и се декорира с фигурите карамел.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване