Кифлички с крем
Други сладки печива
Необходими продукти:
за 10 бр
350 г брашно София Мел Класик
2 г сол
40 г меко краве масло
220 г прясно мляко
3 г суха мая
50 г кристална захар
1 пак ванилова захар
Необходими продукти за крема:
250 г прясно мляко
50 г захар
20 г нишесте /царевично или пшенично/
1 пак ванилия
2 жълтъка
50 г краве масло
Необходими продукти за намазване и гарниране:
Прясно мляко
Конфитюр по избор
Горски плодове- пресни или замразени
Кристална захар за плодовете
пудра захар
Начин на приготвяне:
1. В затопленото мляко добавете захарта и маята. Разбъркайте. След това добавете ваниловата захар.
2. Смесете брашното и солта.
3. Омесете меко тесто от сухите и течните съставки. Оставете го да почива около 20 мин на топло, покрито с фолио.
4. Добавете маслото и месите до пълното му усвояване. Ако ползвете миксер – бъркате около 10-12 мин.
5. Готовото тесто, завийте с фолио и го оставета да почива 45 мин.
6. Разделете го на 10 топки по около 60 г.
7. Завийте оформените топки с фолио и ги оставяме да почиват 15 мин.
8. Всяка топка се разточва на тънко и се отрязва кръг с размер, според избраната формичка за печене. От останалото тесто се прави дълго и тънко фитилче, което се прегъва и се оплита.
9. Поставете кръга във формата, а върху него, обикаляйки краищата му поставете усуканото фитилче.
10. Покрийте формите с фолио и ги оставяме на топло да втасват до готовност.
11. През това време пригответе крема.
Сложете на котлона млякото и захарта да заврят.
Разбийте жълтъците. С непрекъснато бъркване и на тънка струя ги прибавете към млякото. Добавете нишестето разтворено в студена вода или 1-2 с.л. студено мляко. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване. Към готовия крем прибавете ванилията и маслото. Разбърквайте до гладка смес.
Готовия крем покрийте с фолио, като фолиото трябва да поставите върху горната повърхност на крема, за да не се образува кора.
12.Ако ползвате замразени плодове ги загрейте със захар на котлона до нейното разтваряне. Оставете да се охладят.
Количеството на захарта зависи от вашите предпочитания и от сладостта на избраните плодове.
Ако ползвате пресни плодове, може да ги сварите леко в захарен сироп или само да ги почистите и да ги ползвате без термична обработка.
13. Втасалите кифлички преди да се сложат да се пекат, се намазват с прясно мляко.
14. Пекат се в предварително загрята фурна на 180˚С за 15-20 мин.
15. Оставете готовите кифлички да се охладят.
16. В центъра на кифличките с пош слажете малко конфитюр. След това върху него шприцовайте крем. Следват плодовете. Накрая завършете като поръсите с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване