Коблер пай с къпини
Сладкиши
Необходими продукти:
240 г брашно София Мел Утвърден стандарт България „бяло”
200 г масло на стайна температура
150 г захар
1/2 ч. л. сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия (екстракт от бадем или амарето също са чудесно допънение)
За пълнеж:
2 чаши къпини (или достатъчно, за да покрият долната кора)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°С. Постелете квадратна тава за печене с хартия за печене на която краищата да стърчат извън тавата. Така ще можете да извадите коблер пая лесно, след като се охлади.
Разбийте с миксер заедно маслото и захарта, докато сместа стане светла и пухкава. Аз правя това в планетарен миксер, но можете да използвате обикновен електрически или дори на ръка. Прибавете солта и ванилията, след това бавно добавете брашното, като разбърквате, докато сместа заприлича на едри трохи. Не прекалявайте със смесването. Тестото трябва да е ронливо.
Вземете 2/3 от тестото и го поставете на дъното на подготвената тава. Заравнете внимателно с набрашнени ръце, докато получите равномерен слой. Добавете още малко тесто, ако е необходимо, за да покриете напълно дъното.
Подредете къпините равномерно по повърхността.
Отгоре покрийте с останалото тесто, като го раздробявате с пръсти на едри трохи, докато го добавяте. Някои от плодовете ще прозират, така трябва.
Поставете тавата във предварително загрятата фурна. Печете 35-40 минути, докато горната част започне да става златиста на места.
Оставете десерта да изстине върху решетка, преди да го извадите от тавата и нарежете.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване