Коледна къщичка и коледни бисквитки
Други сладки печива

Необходими продукти:

700 г брашно“ Класик “ или „ Екстра“ София мел
100 г брашно“ Кекс“
460 г мед
170 г кристална захар
200 г слънчогледово олио
1 яйце
¾ ч.л. сол
¾ ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил
¼ ч.л.карамфил

Начин на приготвяне:

Смесвате всички сухи съставки.
Затопляте мазнината.
Разбивате яйцето с меда и захарта . Добавяте затопленото олио. Разбивате много добре до хомогенна смес. Добавяте сухите съставки и продължавате да месите до гладка смес.
Разточвате тестото с дебелина около 6 мм върху фолио /от типа за свежо съхранение/ или върху силиконово килимче. По възможност приберете разточеното тесто в хладилник, за да се охлади добре.
Изрежете частите на къщичката и печете на 150 ˚ С докато покафенеят и са достатъчно твърди.
За стъкла на прозорчетата може да поръсите отворите с начупени бонбони.
Изпечените части трябва да са много добре изстинали преди да се сглобят с подходяща глазура.
Обикновено се ползва роял-айсинг или глазура на захарна основа.
Бисквитките печете на 180 ˚ С за около 15 минути- до „ кафяви крайчета “.

Идея за захарна глазура:
200 г пудра захар /1 чаена чаша/
15 г лимонов сок /1 с.л./
45 г прясно мляко /3 с.л./
Гъстотата се проверява като се оставя да се стече по бъркалката.
Ако е необходимо се добавя още малко мляко или пудра захар.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

07.12.2023

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.