Коледна къщичка и коледни бисквитки
Други сладки печива
Необходими продукти:
700 г брашно“ Класик “ или „ Екстра“ София мел
100 г брашно“ Кекс“
460 г мед
170 г кристална захар
200 г слънчогледово олио
1 яйце
¾ ч.л. сол
¾ ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил
¼ ч.л.карамфил
Начин на приготвяне:
Смесвате всички сухи съставки.
Затопляте мазнината.
Разбивате яйцето с меда и захарта . Добавяте затопленото олио. Разбивате много добре до хомогенна смес. Добавяте сухите съставки и продължавате да месите до гладка смес.
Разточвате тестото с дебелина около 6 мм върху фолио /от типа за свежо съхранение/ или върху силиконово килимче. По възможност приберете разточеното тесто в хладилник, за да се охлади добре.
Изрежете частите на къщичката и печете на 150 ˚ С докато покафенеят и са достатъчно твърди.
За стъкла на прозорчетата може да поръсите отворите с начупени бонбони.
Изпечените части трябва да са много добре изстинали преди да се сглобят с подходяща глазура.
Обикновено се ползва роял-айсинг или глазура на захарна основа.
Бисквитките печете на 180 ˚ С за около 15 минути- до „ кафяви крайчета “.
Идея за захарна глазура:
200 г пудра захар /1 чаена чаша/
15 г лимонов сок /1 с.л./
45 г прясно мляко /3 с.л./
Гъстотата се проверява като се оставя да се стече по бъркалката.
Ако е необходимо се добавя още малко мляко или пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване