


Коледна питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел Екстра
3 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. амониев карбонат (амонячна сода)
2 ч.л. сол
2 с.л. мас
½ кубче мая
1 щипка захар
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във вода, а содата в киселото мляко. Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се изсипват солта, захарта, 2 яйца. Към получената размесена с брашното смес се прибавя разтворената мая и сода с кисело мляко, прибавя се и останалата мазнина.
Замесеното до гладкост тесто се оставя да втаса поне 120 минути.
Отново се замесва втасалото тесто и се оформя като погача. Поставя се в намаслена тава и се оставя да удвои обема си. Разбива се останалото яйце и се намазва отгоре.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
