Коледна питка
Питка, Погача

Необходими продукти:

1 кг брашно София Мел Екстра
3 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. амониев карбонат (амонячна сода)
2 ч.л. сол
2 с.л. мас
½ кубче мая
1 щипка захар

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря във вода, а содата в киселото мляко. Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се изсипват солта, захарта, 2 яйца. Към получената размесена с брашното смес се прибавя разтворената мая и сода с кисело мляко, прибавя се и останалата мазнина.

Замесеното до гладкост тесто се оставя да втаса поне 120 минути.

Отново се замесва втасалото тесто и се оформя като погача. Поставя се в намаслена тава и се оставя да удвои обема си. Разбива се останалото яйце и се намазва отгоре.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.12.2015

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.