Корона от питки с плънка (Рецепта за Коледната закуска)
Питки, Погачи и Баници
Необходими продукти:
400 грама брашно Класик София Мел
150 грама брашно Типово София Мел
250 милилитра прясно мляко
2 яйца
½ пакет суха мая
2 супени лъжици захар
2 чаени лъжици сол
70 грама масло
1 малко яйце за намазване преди печене
сусам за поръсване
За плънката:
крема сирене
кашкавал
салата
рехички
прошуто
луканка
филе
Начин на приготвяне:
Смесете в купичка маята, 1 супена лъжица захар и 100 милилитра затоплено прясно мляко, разбъркайте и оставете сместа да почине 5 минути.
Загрейте останалото мляко, добавете маслото и останалата захар и разбъркайте, докато маслото се разтопи. Оставете сместа настрани да изстине леко.
В малка купа разбийте яйцата.
Ако имате пекарна, прибавете всички течни продукти на дъното и. Отгоре разпределете двата вида брашното, предварително смесени заедно със солта. Пуснете на програма тесто и оставете, докато се омеси и втаса, до края на програмата.
Ако предпочитете да направите тестото на ръка, поставете двата вида брашно със солта в дълбока купа и направете по средата кладенче. В кладенчето изсипете всички течни съставки и омесете меко тесто.
Прехвърлете готовото тесто в намазнена купа, покрийте с найлон и го оставете да втаса за няколко часа на топло място. Трябва да удвои обема си. Извадете тестото върху работния плод и го разделете на части по 100 грама всяка. Оформете от всяка част гладка топка. Подредете топките в тава оформени в кръг като венец. Можете да поставите огнеупорна чаша по средата на тавата, ако нямате специална такава и оставете питките да втасат отново за 1 час. Преди да изпечете питките, намажете тестото с разбито яйце и поръсете със сусам.
Поставете тавата в студена фурна. Печете на 220°С за около 15 минути, след това намалете фурната на 180°С и печете до готовност. Питките трябва да бъдат златисто кафяви. Оставете Короната от питки да изстине. След това нарежете всяка питка по средата, отворете леко разреза и намажете с масло или крема сирене отвътре. Декорирайте с любимата си плънка (подходящи продукти за сандвич).
Порции: 7
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване