Корона от питки с плънка (Рецепта за Коледната закуска) Питка, Погача, Баница

Необходими продукти:

400 грама брашно Класик София Мел
150 грама брашно Типово София Мел
250 милилитра прясно мляко
2 яйца
½ пакет суха мая
2 супени лъжици захар
2 чаени лъжици сол
70 грама масло
1 малко яйце за намазване преди печене
сусам за поръсване

За плънката:
крема сирене
кашкавал
салата
рехички
прошуто
луканка
филе

Начин на приготвяне:

Смесете в купичка маята, 1 супена лъжица захар и 100 милилитра затоплено прясно мляко, разбъркайте и оставете сместа да почине 5 минути.
Загрейте останалото мляко, добавете маслото и останалата захар и разбъркайте, докато маслото се разтопи. Оставете сместа настрани да изстине леко.
В малка купа разбийте яйцата.
Ако имате пекарна, прибавете всички течни продукти на дъното и. Отгоре разпределете двата вида брашното, предварително смесени заедно със солта. Пуснете на програма тесто и оставете, докато се омеси и втаса, до края на програмата.
Ако предпочитете да направите тестото на ръка, поставете двата вида брашно със солта в дълбока купа и направете по средата кладенче. В кладенчето изсипете всички течни съставки и омесете меко тесто.
Прехвърлете готовото тесто в намазнена купа, покрийте с найлон и го оставете да втаса за няколко часа на топло място. Трябва да удвои обема си. Извадете тестото върху работния плод и го разделете на части по 100 грама всяка. Оформете от всяка част гладка топка. Подредете топките в тава оформени в кръг като венец. Можете да поставите огнеупорна чаша по средата на тавата, ако нямате специална такава и оставете питките да втасат отново за 1 час. Преди да изпечете питките, намажете тестото с разбито яйце и поръсете със сусам.

Поставете тавата в студена фурна. Печете на 220°С за около 15 минути, след това намалете фурната на 180°С и печете до готовност. Питките трябва да бъдат златисто кафяви. Оставете Короната от питки да изстине. След това нарежете всяка питка по средата, отворете леко разреза и намажете с масло или крема сирене отвътре. Декорирайте с любимата си плънка (подходящи продукти за сандвич).

Порции: 7

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

17.12.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.