Вита баница с яйца и сиренеБаница

Необходими продукти:

За корите:
300 г брашно София Мел Баници
½ ч.л. оцет
1 с. л. олио
1/3 ч.л. сол
допълнително брашно за разточване

За плънката:
300 г сирене
3 яйца
240 мл кисело мляко
125 г масло

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното и го изсипете в широка купа. Направете кладенче в средата и изсипете в него останалите продукти. Добавяйте хладка вода и замесете меко тесто. Добавете още брашно, докато спре да лепне. Разделете на 4 топки и оставете да почине 20 мин. 
2. От всяка топка тесто разточете тънка кора за баница, като ръсите с брашно, за да не залепва по масата и точилката. С леки движения на дланите разтегляте тестото, докато листът се изтъни и уголеми. Оставете готовите кори да позасъхнат леко, докато приготвите плънката. 
3. Загрейте фурната до 200°С. Натрошете сиренето в купа. Добавете яйцата и разбъркайте добре. Добавете киселото мляко и разбъркайте отново. Разтопете маслото в малък съд. Постелете една кора на масата, поръсете я с масло, 1/4 от яйчната смес и навийте на хлабаво руло. Навийте рулото на охлюв и го поставете в кръгла тава за печене. Повторете с останалите четири кори, които навийте около първата. 
4. Ако желаете, намажете баницата с масло или с част от плънката. Печете около 35-40 мин, докато баницата бухне и се зачерви. Ако фурната ви е силна, покрийте леко с фолио, за да не изгори.

Подобни рецепти