Северняшка баница
Баници
Необходими продукти:
За корите: 600 г брашно София Мел за баница
280 мл хладка вода
1 с. л. оцет
1 с. л. сол
За плънката:
400 г сирене
350 г лапад
4 яйца
120 мл олио
250-300 мл газирана вода
1 бучка масло
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо направете тестото за корите, оформете 12-13 топчета и ги оставете под кърпа да почиват за 30 минути. След това всяко топче разточете на възможно по-тънка кора. Корите се нареждат една върху друга и се оставят също под кърпа малко да поизсъхнат.
През това време запарете лапада, изцедете и после го нарежете на не много дребно. Смесете го с натрошеното сирене, 1 от яйцата и олиото. Намазнете с част от маслото подходяща тава и сложете една кора, а върху нея част от плънката и пак кора. Така редувайте докато свърши плънката или корите. Отделно смесете останалите яйца с газираната вода. Нарежете баницата на квадрати и залейте с яйчената смес и разпределете маслото отгоре. Пече се на загрята на 170 градуса фурна за около 40-50 минути или докато хване златист загар. След като изстине, Северняшката баница се поръсва с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване