


Многолистна баница
Баници
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел за Баница
14 г суха мая или ½ кубче жива
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
4 бр яйца
1 ч.ч. вода за размесване
200 г сирене
олио за поръсване
жълтъкът на едно яйце за намазване
Начин на приготвяне:
1. Замесва се тестото и се дели на 9 топчета.
2. сяко топче се разточва отделно на кора с големината на тавата, в която ще се пече баницата. 9-те кори се намазват с мазнина и се редят една върху друга. През три кори се наръсва натрошено сирене по преценка на домакинята (повече или по-малко, според вкусовете на семейството). След полагането на 9-тата кора се навива на руло. Рулото започва да се усуква в една посока и се полага извито в предварително набрашнена и намаслената тава, като краищата се изрязват с остър нож и се полагат в средата.
3. Баницата се покрива и се оставя да втаса около 20 минути. Намазва се с разбития жълтък и се пече в предварително загрята фурна за около 45 минути (докато придобие златиста коричка) на 160 градуса.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
