Банички със зеленчукова плънка
Баници и Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Екстра
150 мл топло прясно мляко
1 яйце
1 пак суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
100 г меко масло за намазване
За плънката:
1 стрък зелен лук
1 ситно нарязан морков
½ настъргана тиквичка
5-6 гъби, нарязани на ситно
сол
черен пипер
мащерка
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята със солта и захарта в прясното мляко и оставяме да шупне. След това добавяме яйцето и брашно и замесваме меко тесто. Оставяме да почине за около час. После разделяме на 6 топки като разточваме всяка от тях на правоъгълник. Мажем всяка кора с масло и слагаме другата отгоре. След като сме намазали и последната, завиваме тестото на руло и оставяме за 30-40 минути в хладилника, за да стегне маслото.
През това време приготвяме пънката. Задушава се накълцаният лук, добавят се морковите и останалите продукти, като тиквичката се слага 3-4 минути преди тигана да се махне от котлона. Зеленчуците се овкусяват с подправките и се оставят да се досготвят.
От тестото се режат парчета с големина 2 см, които се разточват на квадрати. Във всеки се поставя малко от зеленчуковата плънка и се оформя триъгълна баничка. Готовите банички се намазват с яйце и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. По желание може да се поръсят леко с настърган кашкавал 5 минути преди да се извадят от фурната.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване