Банички със зеленчукова плънка
Баница, Други солени печива

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Екстра
150 мл топло прясно мляко
1 яйце
1 пак суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
100 г меко масло за намазване

За плънката:
1 стрък зелен лук
1 ситно нарязан морков
½ настъргана тиквичка
5-6 гъби, нарязани на ситно
сол
черен пипер
мащерка

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята със солта и захарта в прясното мляко и оставяме да шупне. След това добавяме яйцето и брашно и замесваме меко тесто. Оставяме да почине за около час. После разделяме на 6 топки като разточваме всяка от тях на правоъгълник. Мажем всяка кора с масло и слагаме другата отгоре. След като сме намазали и последната, завиваме тестото на руло и оставяме за 30-40 минути в хладилника, за да стегне маслото.

През това време приготвяме пънката. Задушава се накълцаният лук, добавят се морковите и останалите продукти, като тиквичката се слага 3-4 минути преди тигана да се махне от котлона. Зеленчуците се овкусяват с подправките и се оставят да се досготвят.

От тестото се режат парчета с големина 2 см, които се разточват на квадрати. Във всеки се поставя малко от зеленчуковата плънка и се оформя триъгълна баничка. Готовите банички се намазват с яйце и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. По желание може да се поръсят леко с настърган кашкавал 5 минути преди да се извадят от фурната.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

11.06.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.