Козуначен хляб (руло)
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
250 г брашно София Мел за Козунаци
125 мл прясно мляко
50 г захар
7 г суха мая
40 г меко масло
1 яйце
1 щипка сол
4 с. л. тахан + мед за пълнеж
настъргана кора на ½ лимон
1 жълтък за намазване
термоустойчива захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Започваме със събуждането на маята. Затопляме 2-3 супени лъжици от прясното мляко, добавяме кафяна лъжица захар, маята и разбъркваме. Слагаме брашното в купа и правим кладенче. Изсипваме сместта с маята в кладенчето и леко с пръсти покриваме с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
След това се добавят останалото мляко, захар, маслото, солта и яйцето. Всичко се смесва с миксера на гладко тесто. Тестото се слага върху набрашнена повърхност и се меси и бие докато стане еластично и спре да лепне. След което се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 1 час.
Когато тестото е утроило размера си, месим отново като добавяме и лимонената кора. Разстиламе тестото с точилка на правоъгълник и намазваме добре с тахана и меда. Навиваме на руло и поставяме във формата и чакаме още 30-40 минути за последно втасване.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Жълтъкът се разбърка с 2 супени лъжици вода. Рулото се намазва с тази смес и се поръсва със захарта. Пече се около 40 минути в загрята фурна.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване