Козуначен хляб (руло) Сладкиши, Други сладки печива

Необходими продукти:

250 г брашно София Мел за Козунаци
125 мл прясно мляко
50 г захар
7 г суха мая
40 г меко масло
1 яйце
1 щипка сол
4 с. л. тахан + мед за пълнеж
настъргана кора на ½ лимон
1 жълтък за намазване
термоустойчива захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Започваме със събуждането на маята. Затопляме 2-3 супени лъжици от прясното мляко, добавяме кафяна лъжица захар, маята и разбъркваме. Слагаме брашното в купа и правим кладенче. Изсипваме сместта с маята в кладенчето и леко с пръсти покриваме с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

След това се добавят останалото мляко, захар, маслото, солта и яйцето. Всичко се смесва с миксера на гладко тесто. Тестото се слага върху набрашнена повърхност и се меси и бие докато стане еластично и спре да лепне. След което се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 1 час.

Когато тестото е утроило размера си, месим отново като добавяме и лимонената кора. Разстиламе тестото с точилка на правоъгълник и намазваме добре с тахана и меда. Навиваме на руло и поставяме във формата и чакаме още 30-40 минути за последно втасване.

Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Жълтъкът се разбърка с 2 супени лъжици вода. Рулото се намазва с тази смес и се поръсва със захарта. Пече се около 40 минути в загрята фурна.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.04.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.