Козуначени кифлички с портокалови корички, орехи и сушени плодове


Сладкиши

Необходими продукти:


400-450 г бяло брашно София мел за козунак или екстра
2 яйца
80 г кристална захар
200 мл прясно мляко
80 г масло
20 г прясна мая или 7 г суха
настъргана портокалова кора
кафява захар, орехи, стафиди за плънката

Начин на приготвяне:

1. В хладкото мляко се разтваря маята, 1 чаена лъжичка захар и 6-7 супени лъжици брашно. Получава се гъста течност като боза. Оставя се да втаса леко. Яйцата / 1 чяло и 1 белтък/ се разбиват с останалата захар. Към тях се добавя "шупналата" мая и половината разтопено масло. Смесват се добре с гумена шпатула. Постепенно се добавя брашното, докато се получи меко тесто.

2. Тестото се изважда върху плота и започва да се меси, като на тънка струйка се добавя останалото масло, до пълното му поемане от тестото. Слага се в купа, покрита с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато уднои обема си.

3. Втасалото тесто се изважда върху леко набрашнен плот и се разточва във формата на правоъгълник. Отгоре се поръсва с кафява захар, сушени плодове, ядки и настъргана портокалова кора.

4. Навива се на руло и се реже на 12 парчета. Подреждат се във формата за мъфини /като пънчета/ и се оставя отново на топло да втаса за около 30 минути. Преди печене се маже с разбития жългък и се ръси с кафява захар.

5. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност. Ог кафявата захар се получава приятен карамелов "загар".

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Антоанета Атанасова от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

27.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.