Козуначени кифлички с портокалови корички, орехи и сушени плодове
Сладкиши
Необходими продукти:
400-450 г бяло брашно София мел за козунак или екстра
2 яйца
80 г кристална захар
200 мл прясно мляко
80 г масло
20 г прясна мая или 7 г суха
настъргана портокалова кора
кафява захар, орехи, стафиди за плънката
Начин на приготвяне:
1. В хладкото мляко се разтваря маята, 1 чаена лъжичка захар и 6-7 супени лъжици брашно. Получава се гъста течност като боза. Оставя се да втаса леко. Яйцата / 1 чяло и 1 белтък/ се разбиват с останалата захар. Към тях се добавя "шупналата" мая и половината разтопено масло. Смесват се добре с гумена шпатула. Постепенно се добавя брашното, докато се получи меко тесто.
2. Тестото се изважда върху плота и започва да се меси, като на тънка струйка се добавя останалото масло, до пълното му поемане от тестото. Слага се в купа, покрита с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато уднои обема си.
3. Втасалото тесто се изважда върху леко набрашнен плот и се разточва във формата на правоъгълник. Отгоре се поръсва с кафява захар, сушени плодове, ядки и настъргана портокалова кора.
4. Навива се на руло и се реже на 12 парчета. Подреждат се във формата за мъфини /като пънчета/ и се оставя отново на топло да втаса за около 30 минути. Преди печене се маже с разбития жългък и се ръси с кафява захар.
5. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност. Ог кафявата захар се получава приятен карамелов "загар".
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Антоанета Атанасова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване