Козунак


Други сладки печива

Необходими продукти:

1 кг. брашно София мел Екстра
4 бр. яйца
200 г захар
300 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 пакетче (малко) масло
4лъжици олио
1 кутия локум
30 грама стафиди
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Разбъркваме яйцата с захарта и добаваме прясното мляко. Маята се разбива с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно, 1 с.л прясно мляко. Покрива се за да фтаса за 10 минути. Брашното се пресява 3 пъти, слага ке в купа и се прави дупката в средата. Прибавят се яйцата, захарта, млякото и маята. Малсото се разтапя с олиото и се прибавя към останалите продукти.

2. Започваме да го месим около 4-5 минути, оставяме го да втаса за 10 минути. След това го удряме в масата 100 пъти. Поставяме го в голяма купа за 2 часа. Делим го на 4-ри равни топки. Всяка топка я делин на 3-ри равни части, всички части ги правим на фитил и поставяме локул или стафиди. Оплитаме ги на шиве и ги поставяме в алуминиеви форми, предварително намазани с олио. Оставят се още 2 часа да втасат, мажем ги с жълтък и ги поръсваме с захар.

3. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор, около 35-40 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Христина Падарева от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

06.06.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.