Козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
1 кг. брашно София мел Екстра
4 бр. яйца
200 г захар
300 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 пакетче (малко) масло
4лъжици олио
1 кутия локум
30 грама стафиди
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Разбъркваме яйцата с захарта и добаваме прясното мляко. Маята се разбива с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно, 1 с.л прясно мляко. Покрива се за да фтаса за 10 минути. Брашното се пресява 3 пъти, слага ке в купа и се прави дупката в средата. Прибавят се яйцата, захарта, млякото и маята. Малсото се разтапя с олиото и се прибавя към останалите продукти.
2. Започваме да го месим около 4-5 минути, оставяме го да втаса за 10 минути. След това го удряме в масата 100 пъти. Поставяме го в голяма купа за 2 часа. Делим го на 4-ри равни топки. Всяка топка я делин на 3-ри равни части, всички части ги правим на фитил и поставяме локул или стафиди. Оплитаме ги на шиве и ги поставяме в алуминиеви форми, предварително намазани с олио. Оставят се още 2 часа да втасат, мажем ги с жълтък и ги поръсваме с захар.
3. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор, около 35-40 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Христина Падарева от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване