Козунак със стафиди и филирани бадеми
Други сладки печива
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел Екстра
200 мл топло мляко
3 суп лъж олио
130 г захар
1/2 ч лъж сол
2 яйца
1 пакет суха мая
кора от 1 лимон
за намазване: 1 жълтък и 1-2 с. л. олио, може и малко прясно мляко
за поръсване: 4-5 с.л. филирани бадеми, малко захар
Начин на приготвяне:
1. Тестото се замесва и втасва в машината за хляб. От това количество обикновено се получават два по-малки козунак като този. С намаслени ръце тестото се разделя на две топки. Едната се покрива с фолио, докато работя с другата, за да не хваща коричка.
2. От първата топка с намаслени ръце оформям три фитила, които шпиковам със стафиди(предварително накиснати в ром).
3. Сплитам ги на плитка и ги поставям в съда, в който ще се пекат. Втасват на топло до удвояване на обема.
4. Намазвам с жълтък, разбит с малко прясно мляко, поръсвам с филирани бадеми и захар.
5. Пече се на 165 градуса с вентилатор.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Нели Тенева от Свети Влас

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
