Крем пай с глазура от Меренг


Торти и Сладкиши

Необходими продукти:

125 г брашно София Мел Екстра
¼ ч.л. сол
2 ч.л. пудра захар
65 г масло
1 жълтък
1,5 с.л. студена вода

За пълнежа:
250 мл прясно мляко
160 мл животинска сметана
20 г царевично нишесте
70 г захар
10 г ванилова захар
1 жълтък
1 яйце
15 г масло

За глазурата:
2 белтъка
110 г фина захар

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:
Смесете брашното, пудрата захар и солта в голяма купа и прибавете нарязаното на кубчета масло. Смесете с пръсти, докато получите дребни трохи. Добавете жълтъка и водата. Оформете тестото на топка. Разточете го на плосък диск и го увийте в стреч фолио. Приберете тестото с хадилника за 20 минути.
Изстуденото тесто разточете и постелете във формата, като оформите борд по стените на формата с височина 6 см. Надупчете тестото с вилица и го поставете в предваритено загрятата фурна на 180°С за 15 минути.

Приготвяне на пълнежа:
Смесете яйцето, жълтъка, захарта и нишестето до гладка смес. Затоплете млякото и сметаната в тенджера и при непрекъснато бъркане ги добавете към сместа от яйца и нишесте. Върнете сместа на котлона и варете на среден огън, докато крема се сгъсти. Махнете от огъня и добавете маслото, разбъркайте старателно.

Изсипете крема върху изпечената кора за пай и сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 40 минути.
Изстудете пая напълно в хладилник за поне 6-8 часа.
Преди сервиране, разбийте белтъците с миксер, като постепенно прибавяте захарта, докато получите гъст, лъскав меренг. Изсипете сместа върху пая и я разпределете равномерно. С помощта на горелка карамелизирайте глазурата.

Паят е приготвен във форма с диаметър 16 см.

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

29.01.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.