Крем пай с глазура от Меренг
Торти и Сладкиши
Необходими продукти:
125 г брашно София Мел Екстра
¼ ч.л. сол
2 ч.л. пудра захар
65 г масло
1 жълтък
1,5 с.л. студена вода
За пълнежа:
250 мл прясно мляко
160 мл животинска сметана
20 г царевично нишесте
70 г захар
10 г ванилова захар
1 жълтък
1 яйце
15 г масло
За глазурата:
2 белтъка
110 г фина захар
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
Смесете брашното, пудрата захар и солта в голяма купа и прибавете нарязаното на кубчета масло. Смесете с пръсти, докато получите дребни трохи. Добавете жълтъка и водата. Оформете тестото на топка. Разточете го на плосък диск и го увийте в стреч фолио. Приберете тестото с хадилника за 20 минути.
Изстуденото тесто разточете и постелете във формата, като оформите борд по стените на формата с височина 6 см. Надупчете тестото с вилица и го поставете в предваритено загрятата фурна на 180°С за 15 минути.
Приготвяне на пълнежа:
Смесете яйцето, жълтъка, захарта и нишестето до гладка смес. Затоплете млякото и сметаната в тенджера и при непрекъснато бъркане ги добавете към сместа от яйца и нишесте. Върнете сместа на котлона и варете на среден огън, докато крема се сгъсти. Махнете от огъня и добавете маслото, разбъркайте старателно.
Изсипете крема върху изпечената кора за пай и сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 40 минути.
Изстудете пая напълно в хладилник за поне 6-8 часа.
Преди сервиране, разбийте белтъците с миксер, като постепенно прибавяте захарта, докато получите гъст, лъскав меренг. Изсипете сместа върху пая и я разпределете равномерно. С помощта на горелка карамелизирайте глазурата.
Паят е приготвен във форма с диаметър 16 см.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване