


Кръстова пита
Питки, Погачи
Необходими продукти:
около 500 г брашно София Мел Класик
300 мл топла вода
2 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 бакпулвер
50 мл. олио за доомесване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява 3 пъти и се смесва с бакпулвера. Оформя се кладенче и се изсипват солта, захарта и 1 с. л. олио.
Содата се угася в оцета и се добавя към брашното.
Постепенно се привавя по малко вода и се омесва топка тесто. Оставя се да почине за малко.
На струя се добавя 50 мл. олио и отново се меси до меко тесто.
Отделя се парче за направа на украсата.
Тестото се оформя като питка и се поставя в намазнена и поръсена с брашно тава. Поставя се кръста и се надупчва с вилица.
Питата се намазва с 1 с. л. олио и 1 с. л. вода.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, първо за 15 минути отдолу, а след това до готовност на горен и долен реотан.
Горещата питка се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
