Лимонов тарт
Сладкиши

Необходими продукти:

Маслено тесто за основата:
200 грама Бяло брашно София Мел
125 грама масло
90 грама фина захар
1 яйце + 1 жълтък
настъргана лимонова кора
щипка сол

Лимонов крем:
3 яйца
1 жълтък
150 г захар
1 супена лъжица лимонова кора
120 мл прясно изцеден лимонов сок
40 мл. млечна сметана или прясно мляко
110 несолено масло, нарязано на кубчета
40 г натурално царевицно нишесте

За глазурата:
2 белтъка
60 грама пудра захар

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото за основата:
Извадете маслото от хладилника 5 минути преди приготвянето на тестото. Необходимото количество, нарежете на кубчета и го прибавете към брашното, заедно с настърганата лимонова кора, щипка сол и захарта.
Смесете с върха на пръстите си, като втривате старателно и бързичко, докато сместа заприлича на едри трохи.
Добавете яйцето и жълтъка към сместа. Продължете да разбърквате с ръка, докато се смесят добре.
Омесете тестото за няколко секунди, докато се оформи на топка и го оформете в правоъгълна платка.
Увийте тестото в свежо стреч фолио и го поставете в хладилника, за да си почине, докато приготвите крема.
Преди разточването на тестото за основата за тарта, го оставете за 10 минути на стайна температура.
Разточете тестото и го разпределете равномерно върху формата за печене. Поставете хартия за печене върху тестото и я напълнете със стар боб, който ще изпълнява ролята на тежест. Така ще изпечете тестото на сляпо, за да стане хубава и равномерна основата.
Изпечете основата за 15 минути с тежестта и 15 минути, като я премахнете.
Оставете да се охлади.

Приготвяне на лимоновия крем:
В термоустойчива купа поставете лимоновия сок, лимоновата кора, яйцата, захарта, сметаната и нишестето, разбийте с кухненска тел, за да се смесят добре. Поставете купата върху тенджера с кипяща вода (водна баня). Гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа стане гъста (моята беше готова за 10 минути, но може да отнеме и повече). Ако имате термометър, температурата трябва да достигне до 75°C, ако нямате, направете тест с дървена лъжица , като крема трябва да покрие гърба на лъжицата и да остане ясна следа, ако прокарате пръст през нея. Кремът ще се сгъсти повече, след като се охлади.
Отстранете от котлона и добавете маслото, разбъркайте, докато се разтопи напълно и сместа стане гладка. Оставете да се охлади до стайна температура, преди да напълните основата на тарта.

Напълнете основата с лимоновия крем, след това поставете в хладилник за поне 4 часа, докато се охлади добре.

Приготвяне на глазурата:
За да приготвите глазурата е необходимо да оставите предварително белтъците на стайна температура. Разбийте ги с помощта на миксер, докато станат на пухкава пяна с щипка сол. След това започнете да добавяте пудрата захар лъжица по лъжица, до изчерпване на количеството. Меренга трябва да образува меки върхове, когато извадите бъркалките на миксера.

Разпределете глазурата по повърхността на лимоновия крем и карамелизирайте с горелка крайчетата на меренга за наситен карамелен вкус.

 

Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.05.2022

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.