3 ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 ч.ч. свинска мас (може да се замести с равни части олио и масло)
80 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
100 г цели орехи
1 яйце
1 кутия локум
пудра захар за овалване
2 с.л. плодов ликьор или коняк
В дълбока купа се слага киселото мляко и се прави на кладенче. Добавя се содата и се изчаква да "кипне".
Под постоянно бъркане се добавя разтопената мазнина, яйцето, прясното мляко и ликьора. Брашното се добавя поетапно, докато течността го поеме и се замесва меко, и еластично тесто.
Тестото след това се разделя на топчета. В центъра на всяко топче се поставя парченце орех и предварително нарязан локум.
Така приготвените топчета се нареждат в тава, в която сме поставили хартия за печене. Пекат се в умерена фурна - 170° С - 190° С, докато се образува лека кафява коричка.
Изпечените топчета се оставят настрана да изтистинат за 3-4 часа, покрити с кърпа, за да не се втърдят. Поръсват се обвилно с пудра захар, която е смесена предварително с ванилията.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ