Нежен, мек и сладък десерт познат най-вече от страните в Източна Европа, който може да опитате обикновено по Великден или Коледа. Ароматен сладък хляб, под формата на руло, с вкусна макова плънка, която ще ви омагьоса. От една рецепта излизат две по-големи рула, а най-хубавата част, че става все по-вкусен като отлежи. Не ми ли вярвате? Опитайте и се убедете сами:
Маковец
Други сладки печива
Необходими продукти:
Около 550 г брашно София мел Класик( плюс още за доомесване)
1 яйце за намазване
4 жълтъка
2 с.л. мед
7 г суха мая
1 пак.ванилия
200 г мак семена
100 г орехи
120 г масло
300 г захар
200 мл прясно мляко
щипка сол
кората на един лимон/ портокал
200 мл вода
*всички продукти трябва да са на стайна температура
Начин на приготвяне:
1. Започнете с приготвянето на плънката, за да има време да преседи и набъбне.
Отделете си около 150 мл гореща вода и накиснете в нея маковото семе. Най-добре е да имате мелачка за кафе и да ги смелите преди това, но и да ги сложите цели - няма проблем. След като останат така половин час, прибавете меда, 200 г захар, кората на лимона/ портокал и смлените на по-едро орехи. Може да замените ядките с други като бадеми и да добавите малко сушени плодове - стафиди и дори нарязани на ситно фурми. Ако нямате мелачка за ядки, накрая може да минете сместа с пасатор съвсем за кратко, така че да имате по-гъста смес.
2. Докато макът се накисва, се заемете с тестото. За целта в останалата хладка вода активирайте сухата мая с 10 г захар.
3. В купата на миксера разбийте мекото масло с останалата захар на пухкав крем. Започнете да прибавяте един по един жълтъците, както и щипка сол и ванилия. Накрая прибавете активиралата се мая. Започнете да прибавяте малко по-малко от пресятото брашно, редувайки го с прясното мляко. Разбийте всичко докато получите меко, лепнещо тесто, като може да се наложи да добавите още брашно или мляко (хладка вода), ако е необходимо.
4. Накрая прехвърлете лепнещото тесто върху набрашнен плот и започнете на ръка да доомесвате с брашно, докато спре да лепне, но остане все така меко.
5. Разделете тестото на две равни част. Вземете едната част и разточете на правоъгълен лист с размери около 25 х 35 см . Разпределете половината от плънката равномерно върху листа, почти до ръба на тестото. Започнете да навивате на руло от по-късия край. Подвийте двата края на рулото, за да го запечатате и прехвърлете в тава, предварително застлана с хартия за печене на дъното. Процедирайте по същия начин и с другата част на тестото.
6. Покрийте рулата с памучна кърпа и ги оставете на топло (във фурната на 50 градуса) да втасат и да удвоят обема си.
7. Извадете ги от фурната и я пуснете да загрее на 180 градуса с обдухване. Преди да ги сложите да се пекат, намажете с разбито с малко вода яйце и направете шарки, ако решите. Печете за около 40 минути, а след това оставете напълно да се охлади преди да разрежете.
Сладкишът е траен и може да се съхранява по-дългосрочно във фризер.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване