Нежен, мек и сладък десерт познат най-вече от страните в Източна Европа, който може да опитате обикновено по Великден или Коледа. Ароматен сладък хляб, под формата на руло, с вкусна макова плънка, която ще ви омагьоса. От една рецепта излизат две по-големи рула, а най-хубавата част, че става все по-вкусен като отлежи. Не ми ли вярвате? Опитайте и се убедете сами:

Маковец


Други сладки печива

Необходими продукти:

Около 550 г брашно София мел Класик( плюс още за доомесване)
1 яйце за намазване
4 жълтъка
2 с.л. мед
7 г суха мая
1 пак.ванилия
200 г мак семена
100 г орехи
120 г масло
300 г захар
200 мл прясно мляко
щипка сол
кората на един лимон/ портокал
200 мл вода

*всички продукти трябва да са на стайна температура

Начин на приготвяне:

1. Започнете с приготвянето на плънката, за да има време да преседи и набъбне.
Отделете си около 150 мл гореща вода и накиснете в нея маковото семе. Най-добре е да имате мелачка за кафе и да ги смелите преди това, но и да ги сложите цели - няма проблем. След като останат така половин час, прибавете меда, 200 г захар, кората на лимона/ портокал и смлените на по-едро орехи. Може да замените ядките с други като бадеми и да добавите малко сушени плодове - стафиди и дори нарязани на ситно фурми. Ако нямате мелачка за ядки, накрая може да минете сместа с пасатор съвсем за кратко, така че да имате по-гъста смес.

2. Докато макът се накисва, се заемете с тестото. За целта в останалата хладка вода активирайте сухата мая с 10 г захар.

3. В купата на миксера разбийте мекото масло с останалата захар на пухкав крем. Започнете да прибавяте един по един жълтъците, както и щипка сол и ванилия. Накрая прибавете активиралата се мая. Започнете да прибавяте малко по-малко от пресятото брашно, редувайки го с прясното мляко. Разбийте всичко докато получите меко, лепнещо тесто, като може да се наложи да добавите още брашно или мляко (хладка вода), ако е необходимо.

4. Накрая прехвърлете лепнещото тесто върху набрашнен плот и започнете на ръка да доомесвате с брашно, докато спре да лепне, но остане все така меко.

5. Разделете тестото на две равни част. Вземете едната част и разточете на правоъгълен лист с размери около 25 х 35 см . Разпределете половината от плънката равномерно върху листа, почти до ръба на тестото. Започнете да навивате на руло от по-късия край. Подвийте двата края на рулото, за да го запечатате и прехвърлете в тава, предварително застлана с хартия за печене на дъното. Процедирайте по същия начин и с другата част на тестото.

6. Покрийте рулата с памучна кърпа и ги оставете на топло (във фурната на 50 градуса) да втасат и да удвоят обема си.

7. Извадете ги от фурната и я пуснете да загрее на 180 градуса с обдухване. Преди да ги сложите да се пекат, намажете с разбито с малко вода яйце и направете шарки, ако решите. Печете за около 40 минути, а след това оставете напълно да се охлади преди да разрежете.
Сладкишът е траен и може да се съхранява по-дългосрочно във фризер.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

30.11.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.