Мамина постна содена питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 пакет (1 кг) Бяло брашно София Мел Екстра
1 ч.л. ( или на вкус) сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с. л. оцет
300/ 400 мл топла вода
шарена сол
2 с. л. олио
Начин на приготвяне:
1. В 300 гр. брашно се прави кладенче. В него се слага содата и се угася с оцета. Налива се и 200 мл вода. Слага се олиото. Започва се събирането на брашното (отвътре, навън). Добавя се останалото количество вода. Добавя се брашно колкото поеме.
2. Омесва се меко тесто. Удря се в плота 10- на пъти.
3. В тава се слага хартия за печене.
4. Слагаме тестото в тавата, оформя се без да се натиска.
5. Завива се с памучна кърпа да почине (30 мин.).
4. Загряваме фурната на 180 градуса.
5. Питката се пече за около 40 мин. в средата на фурната.
6. Пробва се с шишче дали е изпечена.
7. След опичането се пръска леко с хладка вода и се завива с кърпа да почине. Мама и баба казваха: ,, Да си обиколи нивата, да види майка си!" Добър апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Venelina Boteva от Варна

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
