Мекички с плънка от сирене или кашкавал
Дребни соленки
Необходими продукти:
600-650 г брашно София мел ,,Класик,, или ,,Екстра,,
1 супена лъжица олио
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
щипка сол
300 мл топла вода
50-60 г (за плънката) кашкавал или сирене
Начин на приготвяне:
1. В купа се налива топла вода. В нея се поставят маята и захарта. Разбъркват се добре и се оставят на топло за 10 минути, докато маята се активира. В друга купа се поставя пресятото брашно. Прави се кладенче, в което се изсипват олиото, солта и активираната мая.
2. Замесва се средно меко тесто. Без да се изчаква да втаса тестото се разделя на малки топки.
3. Всяка топка се разточва леко с точилка и върху нея се поставя парченце кашкавал или натрошено сирене. Притискаме с пръсти краищата на питките. Докато направим всичките мекички (около 23-25 бр.), те втасват, затова направо ги пържим.
4. Пържим мекичките като ги обръщаме от двете страни (за около 2-3 минути) в дълбок съд в добре загрято олио до зачервяване.
5. Изваждат се върху кухненска хартия. Така приготвени са с хрупкава коричка. Ако ги обичате меки, се поставят в глинен съд с капак, за да омекнат.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Теодора Нанкова от Севлиево

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
