Мини пай с боровинки
Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
300 г брашно София Мел Екстра
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
250 г студен масло (без сол)
2 супени лъжици ледена вода
1 разбито яйце за намазване
- За пълнежа:
сладко от боровинки, портокали, кайсии или друго по желание.
Начин на приготвяне:
За тестото:
1. В голяма купа разбъркайте заедно брашното, захарта и солта. Прибавете маслото на 2-3 пъти и месете, докато тестото стане със зърнена текстура (топченца, не по-големи от грахово зърно).
2. Добавете водата и доомесете, докато тестото се събере.
3. Оформете тестото на топка, покрийте го с кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 1 час.
4. От тестото отделене по-малко от 1/3. Останалото разточете на кръг с диаметър, по-голям от мини формите за пай или кейк, които ще използвате. Намаслете формата и оформете тестово в нея.
5. Напълнете оформето тесто във формичките с избраното сладко.
6. С останалата част от него изрежете ленти и ги "изплетете" върху плънката, за да предадете класически изглед на мини пая.
7. Така приготвените пайове поставете в хладилник, за да се охладят.
8. Загрейте фурната до 200 градуса.
9. Извадете пайовете от хладилника, намажете ги с разбитото яйце и печете в продължение на 15 минути. След това намалете температурата до 170 градуса и печете още 20 минути, или докато коричката стане златиста, и пълнеже не започне да бълбука.
10. Охладете пайовете преди да ги сервирате. Може да ги поръсите с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване