Вкусна питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
6 ч.ч. (840 г) брашно София мел Екстра
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
2 с.л. захар 1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата. Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно. В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото. Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части.
2. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти, които се получават. Всяка една срежете на диагонал.
3. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре. Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия.
4. Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Повърхността на втасалата пита се намазва със смес загар. от жълтък и прясно мляко.
5. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Наталия Иванова от ПЛЕВЕН
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване