Питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
650-700 г брашно
300 мл. прясно мляко (хладко)
2 яйца
150 мл. олио
2 с.л. захар
1 ¹/² ч.л сол
7 г суха мая
Начин на приготвяне:
1. Активираме маята в хладкото прясно мляко, към което прибавяме захарта.
2. Пресяваме брашното.
3. Към шупналата мая добавяме олиото, 1 цяло яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделяме за намазване.
4. Разбъркваме с вилица течните продукти и добавяме към тях смесеното брашно със солта. Отново разбърквате до смесване на продуктите.
5. Правим кладенче в останалото брашно. Изсипваме сместа в него и месим докато получим меко, гладко и нелепнещо тесто. Омесеното тесто слагаме в леко намаслена купа, покрита с фолио за свежо съхранение и кърпа. Тестото втасва на стайна температура около 1 час (може и по-малко, зависи от температурата в стаята). Щом удвои обема си е готово за работа.
6. Разделяме на 6 топки. 4 - те топки разточваме на кръг, слагаме чаша за ориентир по средата на получения кръг и разрязваме на 8 парчета. Всяко парче на три и сплитаме на плитка. След това разрязваме до края и редим в тава покрита с хартия за печене.. Другите 2 топки също ги разточваме на кръг; слагаме ги един в/у друг и навиваме на руло, което разрязваме на пънчета.
8. Намазваме с жълтък, капка олио и мляко.
9. Пече на 170°С до готовност.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Мариана Стоянова от Карнобат
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване