Питка


Питки, Погачи

Необходими продукти:

650-700 г брашно
300 мл. прясно мляко (хладко)
2 яйца
150 мл. олио
2 с.л. захар
1 ¹/² ч.л сол
7 г суха мая

Начин на приготвяне:

1. Активираме маята в хладкото прясно мляко, към което прибавяме захарта.

2. Пресяваме брашното.

3. Към шупналата мая добавяме олиото, 1 цяло яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделяме за намазване.

4. Разбъркваме с вилица течните продукти и добавяме към тях смесеното брашно със солта. Отново разбърквате до смесване на продуктите.

5. Правим кладенче в останалото брашно. Изсипваме сместа в него и месим докато получим меко, гладко и нелепнещо тесто. Омесеното тесто слагаме в леко намаслена купа, покрита с фолио за свежо съхранение и кърпа. Тестото втасва на стайна температура около 1 час (може и по-малко, зависи от температурата в стаята). Щом удвои обема си е готово за работа.

6. Разделяме на 6 топки.  4 - те топки разточваме на кръг, слагаме чаша за ориентир по средата на получения кръг и разрязваме на 8 парчета. Всяко парче на три и сплитаме на плитка. След това разрязваме до края и редим в тава покрита с хартия за печене.. Другите 2 топки също ги разточваме на кръг; слагаме ги един в/у друг и навиваме на руло, което разрязваме на пънчета.

8. Намазваме с жълтък, капка олио и мляко.

9. Пече на 170°С до готовност.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Мариана Стоянова от Карнобат

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

20.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.