Питка Грозд за Трифон Зарезан
Питка, Погача

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел Класик + за доомесване
1 ч.л. суха мая
200 г заквасена сметана
150 мл хладка вода
1 цяло яйце
1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на питката преди печене, като се смесва с една чаена лъжичка прясно мляко)
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. меко масло

Начин на приготвяне:

Смесете башното със солта и маята.
Разбъркайте захарта във водата.
Направете по средата на брашното кладенче. Изсипете в кладенчето хладката вода със захарта, заквасената сметана, яйцето и белтъка. Омесете с ръка, докато започне да се оформя тесто. Накрая, прибавете маслото и продължете да месите. Поръсете работния плот с малко брашно и изсипете тестото. Омесете за 10 минути, като прибавяте по малко брашно, когато е необходимо.
Готовото тесто поставете в голяма купа намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса за 1 час в топло помещение.
Втасалото тесто разделете на 20 части. Оформете 18 от тях на еднакви топчета и ги подредете под формата на грозд върху голяма тава постлана с хартия за печене. Останалото тесто разточете и изрежете от него два лозови листа и дръжка на грозда. Оформете питката и я намажете с разбития жълтък с малко прясно мляко.
Поставете я в студена фурна и пуснете температурата на 190⁰С на горен и долен реотан, без вентилатор. Печете на тази температура 10 минути. След това намаляте температурата до 170⁰С и печете до готовност, около 25-30 минути.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.02.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.