Питка Пухкава
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел Класик
2/3 с.л кисело мляко
250 мл прясно мляко + 100 мл хладка вода
2 яйца
1 ч.л сол
1 ч.л захар
3 с.л олио
100 г масло
1 пакетче суха мая
Начин на приготвяне:
1. В купа се изсипва брашното. Слага се маята, захарта и се разбърква. Прави се кладенче по средата, добавя се киселото мляко и се чукват яйчицата, но се оставя единия жълтък за намазване. Слага се олиото и разтопеното масло и леко се разбърква с пръсти. Накрая на части се прибавят смесените предварително вода и мляко заедно със солта.
2. Меси се в продължение на десетина минути или докато се получи меко, приятно на допир тесто.
3. Тестото се поръсва с малко брашно, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло. След като вече е втасало, започваме да оформяме по желание.
4. След като сме оформили питката и наредили в тавата, я оставяме да втаса за още 20 тина минути. След това намазваме със останалия жълтък и поръсваме със семена по желание.
5. Печем я в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Отнема около час.
Добър Апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Десислава Русева от Турия

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
