питка Розички
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел екстра
1 яйце
300 мл прясно мляко
42 г мая
200 мл вода
50 мл олио
125 г краве масло
200 мл вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме сол, белтък, олио и топла вода и разбъркваме. Шупваме маята с топло мляко и захар.
2. Изсипваме при брашното и месим до получаване на гладко тесто, което оставяме да втаса за около час. Разделяме сместа на две равни половини, като всяка разточваме и режем на 24 триъгълника. Поръсваме парчетата с разтопено масло, навиваме ги на розички и ги подреждаме в омаслена тава. Оставяме питката да втаса още 1 час.
3. Намазваме я с жълтък и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, на ниско ниво на скарата. След 10 минути намаляваме градусите на 160 и печем още 30 минути. Когато е готова, завиваме питката с кърпа, за да се запази топла и мека.
Добър апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Albena Hadzhideneva от Варна

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
