Питка с пълнеж
Питки, Погачи
Необходими продукти:
500 г брашно София мел екстра
315 г прясно мляко
1 яйце плюс един жълтък
1 с. л. захар
2 ч. л. сол
3 с. л. олио
50 г чисто масло, меко
сирене натрошено и/ или извара
подправки по избор: магданоз, чубрица
сусам за поръсване, може и в плънката
1 пакетче суха мая
Начин на приготвяне:
1. Замесването може да е на ръка, с миксер или в хлебопекарна. Разбива се яйцето със захарта, солта, добавя се топло прясно мляко, пресятото брашно и олиото, накрая и сухата мая.
2. Оставя се да втаса.
3. Разстила се с чистото масло на голям правоъгълник, който се поръсва с сиренето и подправки пожелание.
4. Завива се на фитил, поставя се във форма с диаметър 26 см. и се оставя да втаса до удвояване на обема. Намазва се с разбит жълтък с лъжица мляко и се поръсва със сусам.
5. Пече се на 180 гр. до готовност. Проверява се с клечка и изстива върху решетка.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Щерянка Добрева от Варна

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
